Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavlja 29 godina rada

10.09.2021. 15:02
0
IZVOR: Katera

Univerzitet u Istočnom Sarajevu svečanom akademijom i promocijom fototipskog izdanja časopisa "Vaseljena" 13. i 14. septembra obilježiće 29 godina rada i postojanja, saopšteno je našem portalu iz ove visokoškolske institucije.

Program obilježavanja godišnjice Univerziteta:

U ponedjeljak, 13. septembra u 18.00 časova biće promovisan fototipsko izdanje časopisa "Vaseljena" Univerziteta u Istočnom Sarajevu Republike Srpske/Srpskom Sarajevu 1995-2002, u sali Muzičke akademije UIS, na trećem spratu Elektrotehničkog fakulteta.

U utorak, 14. septembra u 17.00 časova biće održana Svečana akademija povodom obilježavanja 29 godina rada UIS u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnoj Ilidži.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pod imenom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske, osnovan je 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Tom odlukom potvrđene su ranije odluke vlasti Republike Srpske prema kojima je Univerzitet u Istočnom Sarajevu sukcesor Univerziteta u Sarajevu (1949—1992), kojeg je, usljed izbijanja građanskog rata u BiH, 1992. godine moralo da napusti više stotina nastavnika i saradnika, kao i više hiljada studenata srpske nacionalnosti.

Slična situacija bila je i na drugim univerzitetima u BiH, koji su se nalazili na teritoriji muslimansko-hrvatske federacije, danas Federacije BiH, posebno na univerzitetima u Mostaru i u Tuzli.

Zahvaljujući entuzijazmu i patriotizmu srpskih nastavnika i saradnika sa pomenuta tri univerziteta, kao i izraženoj volji naroda i vlasti Republike Srpske, osnovani su fakulteti i akademije u Palama, Zvorniku, Bijeljini, Brčkom i u Trebinju, te revitalizovana vaspitno-obrazovna, naučna, istraživačka, duhovna i umjetnička djelatnost u svim većim opštinama u istočnom dijelu Republike.

Danas ti fakulteti i akademije čine temelje i stubove integrisanog Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 28m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 10m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 38m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 30m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 29m
    0