Универзитет вратио Влади Српске оронулу "Панораму"

20.02.2021. 09:52
7
ИЗВОР: capital.ba

Универзитет у Источном Сарајеву вратио је Влади Републике Српске девастирани хотел “Панорама” који је власник “Интеграл Инжењеринга” Слободан Станковић из Лакташа Српској продао за близу пет милиона марака, сазнаје портал "CAPITAL".

Како подсјећа БН , “Панорама” је била дио имовине некадашњег предузећа “ГИК Хидроградња” са Пала.

Предузеће, односно већински палет акција је 2008. године у процесу приватизације купио Станковић за два милиона марака, да би затим 2011. године продао хотел који је требао да буде претворен у студентски дом, а који је иначе процијењен на 320.000 марака.

Колико је ова приватизација била успјешна најбоље говори то да је уговор накнадно поништен, а да је предузеће отишло у стечај.

Одлуку о преносу права својине над хотелом и земљиштем је донио Управни одбор Универзитета, да би затим Влада на својој сједници почетком фебруара то прихватила.

Како се наводи у Одлуци, хотел се враћа јер Универзитет нема новца да га адаптира и приведе намјени.

- Право својине преноси се на Републику Српску, без накнаде, јер Универзитет у Источном Сарајеву не располаже финансијским средствима за реализацију пројекта адаптације предметних некретнина и њиховог привођења намјени ради коришћења у складу са дјелатностима Универзитета - наводи се у Одлуци.

За њену реализацију задужен је Универзитет у Источном Сарајеву, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Бања Лука

Иако управа Универзитета годинама у хотел није ништа улагала, трошила је на хиљаде марака за његово обезбјеђење. Тако је 2018. године фирми ”Alpha-Security" из Бањалуке плаћено преко осам хиљада марака за набавку и уградњу алармног система. Нешто касније са истом фирмом је склопљен уговор о обезбјеђењу.

"CAPITAL" је  покушао добити одговоре од ректора Универзитета Милана Кулића али им није одговарао на телефонске позиве.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Haj 23.02.2021. 09:18
    Skontali smo davno. Ali svi posle Starovica su bili katastrofa.Rektor mora biti odlucan i autoritativan sa svojim primjerom ponasanja. Ne smije biti okruzen losim saradnicima( prorektorima). Ivanovic prorektorica ima nezakonit mandat, a i drugi su Boze sacuvaj. Ali rektor trazi samo poslusnike i neznalice, prihvatio model upravljanja prethodnika. Niko nece model rada prof. Starovica.
  • Generic placeholder image
    Neki tamo čiko 23.02.2021. 07:50
    To vi tek sad skontali ko je milan kulić?
  • Generic placeholder image
    Haj 22.02.2021. 20:56
    Rektor je kao ,,mlakonja,, prica puno toga a skoro nista ne preduzima.
    Univerzitet nikada nije imao rektora dostojnog te funkcije od prof.dr Starovica.
  • Generic placeholder image
    Profesor 21.02.2021. 23:20
    Ovaj Kulić je gori rektor i od prethodnih. Nesto kao prica i radi, a u stvari nista niti pametno niti konkretno. Opsta propast drzave i Univerziteta. Sve dno dna!!
  • Generic placeholder image
    Draga 21.02.2021. 20:40
    Sve na Univerzitetu je kao i ovo, svi se prave ludi a sve propada.Rektor se brine o trivijalnim stvarima da se dodvorava dekanima oni njemu i ukrug, a opsti interes nikog ne interesuje.
  • Generic placeholder image
    Student 21.02.2021. 19:54
    Hvala bogu da imamo ovaj nas Univerzitet i da DIF pozivi bar jos 20 godina da da narodu novi kadar direktora, policije, gradonacelnika, politicara i dugih. Mora da su imali veca ocekivanja o prilivu studenata pa uzeli hotel ocigledno nije niko u upravi Univerziteta nije sa DIFa da im to izracuna pa su omanuli.
  • Generic placeholder image
    Vazda 20.02.2021. 20:14
    Ja lopovske drzave.
Повезане вијести
Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 43m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 56m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 27m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 50m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 47m
    0