Univerzitet vratio Vladi Srpske oronulu "Panoramu"

20.02.2021. 09:52
7
IZVOR: capital.ba

Univerzitet u Istočnom Sarajevu vratio je Vladi Republike Srpske devastirani hotel “Panorama” koji je vlasnik “Integral Inženjeringa” Slobodan Stanković iz Laktaša Srpskoj prodao za blizu pet miliona maraka, saznaje portal "CAPITAL".

Kako podsjeća BN , “Panorama” je bila dio imovine nekadašnjeg preduzeća “GIK Hidrogradnja” sa Pala.

Preduzeće, odnosno većinski palet akcija je 2008. godine u procesu privatizacije kupio Stanković za dva miliona maraka, da bi zatim 2011. godine prodao hotel koji je trebao da bude pretvoren u studentski dom, a koji je inače procijenjen na 320.000 maraka.

Koliko je ova privatizacija bila uspješna najbolje govori to da je ugovor naknadno poništen, a da je preduzeće otišlo u stečaj.

Odluku o prenosu prava svojine nad hotelom i zemljištem je donio Upravni odbor Univerziteta, da bi zatim Vlada na svojoj sjednici početkom februara to prihvatila.

Kako se navodi u Odluci, hotel se vraća jer Univerzitet nema novca da ga adaptira i privede namjeni.

- Pravo svojine prenosi se na Republiku Srpsku, bez naknade, jer Univerzitet u Istočnom Sarajevu ne raspolaže finansijskim sredstvima za realizaciju projekta adaptacije predmetnih nekretnina i njihovog privođenja namjeni radi korišćenja u skladu sa djelatnostima Univerziteta - navodi se u Odluci.

Za njenu realizaciju zadužen je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka

Iako uprava Univerziteta godinama u hotel nije ništa ulagala, trošila je na hiljade maraka za njegovo obezbjeđenje. Tako je 2018. godine firmi ”Alpha-Security" iz Banjaluke plaćeno preko osam hiljada maraka za nabavku i ugradnju alarmnog sistema. Nešto kasnije sa istom firmom je sklopljen ugovor o obezbjeđenju.

"CAPITAL" je  pokušao dobiti odgovore od rektora Univerziteta Milana Kulića ali im nije odgovarao na telefonske pozive.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Haj 23.02.2021. 09:18
    Skontali smo davno. Ali svi posle Starovica su bili katastrofa.Rektor mora biti odlucan i autoritativan sa svojim primjerom ponasanja. Ne smije biti okruzen losim saradnicima( prorektorima). Ivanovic prorektorica ima nezakonit mandat, a i drugi su Boze sacuvaj. Ali rektor trazi samo poslusnike i neznalice, prihvatio model upravljanja prethodnika. Niko nece model rada prof. Starovica.
  • Generic placeholder image
    Neki tamo čiko 23.02.2021. 07:50
    To vi tek sad skontali ko je milan kulić?
  • Generic placeholder image
    Haj 22.02.2021. 20:56
    Rektor je kao ,,mlakonja,, prica puno toga a skoro nista ne preduzima.
    Univerzitet nikada nije imao rektora dostojnog te funkcije od prof.dr Starovica.
  • Generic placeholder image
    Profesor 21.02.2021. 23:20
    Ovaj Kulić je gori rektor i od prethodnih. Nesto kao prica i radi, a u stvari nista niti pametno niti konkretno. Opsta propast drzave i Univerziteta. Sve dno dna!!
  • Generic placeholder image
    Draga 21.02.2021. 20:40
    Sve na Univerzitetu je kao i ovo, svi se prave ludi a sve propada.Rektor se brine o trivijalnim stvarima da se dodvorava dekanima oni njemu i ukrug, a opsti interes nikog ne interesuje.
  • Generic placeholder image
    Student 21.02.2021. 19:54
    Hvala bogu da imamo ovaj nas Univerzitet i da DIF pozivi bar jos 20 godina da da narodu novi kadar direktora, policije, gradonacelnika, politicara i dugih. Mora da su imali veca ocekivanja o prilivu studenata pa uzeli hotel ocigledno nije niko u upravi Univerziteta nije sa DIFa da im to izracuna pa su omanuli.
  • Generic placeholder image
    Vazda 20.02.2021. 20:14
    Ja lopovske drzave.
Povezane vijesti
Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 58m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 0m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 53m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 1m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 58m
    0