УПИС РС: Власти РС гуше пословање легалних приређивача игара на срећу у корист приватних интереса

02.03.2022. 09:50
0
ИЗВОР: capital.ba

Увезивање домаћих приређивача игара на срећу у јединствен рачунарски систем ради олакшаног и ефикасног надзора над њиховим радом је у већем интересу самих приређивача него Владе РС и ресорног министарства који им тај надзор успостављају.

Ово је став Удружења приређивача игара на срећу у Републици Српској (УПИС РС) који поново наглашавају да нису против увођења реда у област домаће индустрије игара на срећу, али не на начин да се ред заводи увођењем нових намета и додјељивањем надзора правном лицу које ничим не доказује своју стручност за тај врло осјетљив и одговоран посао.

- УПИС РС, који окупља 90% домаћих приређивача, више је заинтересован за успостављање серитфикованог надзора од саме Владе РС, јер желимо увођење реда у индустрији игара на срећу. Желимо успостављање транспарентног система који ће бити ефикасан у сузбијању нелегалних облика приређивања игара на срећу који представљају нелојалну конкуренцију нашем пословању. Наше критике начина успостављања Рачунарског система за надзор приређивача (РАС) нису неаргументована оспоравања која доводе у питање читав тај процес. То демагошки тврди Проинтер, којем је Влада РС на врло сумњив начин повјерила успостављање и вођење РАС-а. Наша критика односи се на одлуке Владе РС и ресорног министарства који Закон о играма на срећу и Правилник о техничким карактеристикама РАС-а сваки час прилагођавају интересима својих фаворизованих фирми као што су Проинтер или Електронска видео лутрија (ЕВЛ), која је по оцјени Уставног суда основана уз кршење Устава и закона Српске - кажу у УПИС-у РС.

УПИС РС тврди да је по ранијем Правилнику о техничким карактеристикама РАС-а тај систем морао да буде сертификован, али да је то Министарство финансија Републике Српске у међувремену промијенило, како би се погодовало Проинтеру да преузме послове администратора РАС-а.

С друге стране, додају они, приређивачима је и по новом Правилнику остала обавеза сертификовања опреме и апарата што су они и учинили сертификујући своје уређаје за рад код међународно признатих лабораторија као што су СИQ, БММ и друге.

- Чак је и Конкуренцијски савјет БиХ казнио са 15.000 КМ Министарство финансија Републике Српске јер је спречавало и нарушавало конкуренцију код израде и вођења РАС-а у који су увезане кладионице и аутомат клубови у Српској. Јавност мора да зна да сиву зону у приређивању игара на срећу контролишу људи блиски власти остварујући личне интересе и интересе група које заступају, а да није тако, сигурно би смо лакше дошли до успостављања транспарентног и стручног администрирања РАС-ом као у свим уређеним државама. Зашто Проинтер не жели да саопшти чак ни од које партнерске компаније је купио изворни код за РАС и на тај начин отклони сумње да је ријеч о фирми која је уједно и приређивач игара на срећу у Републици Српској што је противзаконито“, истичу у УПИС-у РС и јавно постављају питање на којој то платформи Проинтер обавља надзор ако се зна да су им  Microsoft, Oracle и Cisco ускратили лиценце и прекинули сваки вид пословања са њима.

УПИС РС закључује да Влада Републике Српске и ресорно министарство највеће напоре улажу у гушење здраве конкуренције како би домаћом индустријом игара на срећу завладале њихове фаворизоване фирме.

- До сада имамо мноштво прикупљених аргумената који доказују континуитет неуставних и незаконитих поступака Владе РС и реосрног министарства. То најбоље доказују досадашње оцјене и одлуке домаћих правосудних институција и регулаторних тијела, али Влада РС се на то не обазире, већ и даље инсистира на високим наметима према легалним приређивачима игара на срећу што је чиста пљачка - кажу у УПИС-у РС.

Аутор: Д.Т.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 54m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 56m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 54m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 49m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 57m
    1