Упис у средње школе од понедјељка

09.06.2021. 10:10
0
ИЗВОР: Srpska.info

Упис ученика у прве разреде средње школе у Српској почиње од понедељка, а према плану предвиђен је пријем 10.953 свршена основца.

Ученици који имају више од 60 бодова, документа за упис у средње четворогодишње школе могу предати 14. и 15. јуна, док ће за ђаке који имају мање бодова пријем докумената у средњим четворогодишњим и трогодишњим школама трајати од 21. до 23. јуна.

Како је саопштено из Министарства просвјете РС, за четворогодишња занимања планиран је упис 8.251 ученика, а 2.702 ученика у занимања трећег степена.

У идућој школској години малим матурантима је на располагању укупно 106 занимања, међу којима и осам нових.

У струци грађевинарство и геодезија уведена су два нова трогодишња занимања – фасадер и молер, а у струци машинство и обрада метала трогодишња занимања оператер савременим технологијама и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике.

Међу четворогодишњим занимањима, у струци електротехника новина је смјер техничар мултимедија, у економији и трговини – царински техничар, док су у пољопривреди и преради хране уведена занимања агротехничар и агропроизвођач.

– Школовање за агротехничара траје четири године, а ученик ће бити способан да сам организује своју производњу на властитом имању или да ради у задрузи – појаснила је професорка бањалучке Пољопривредне школе, Зорица Вуковић.

Ђаци који су још неодлучни, списак свих школа и смјерова у Српској могу погледати на званичној апликацији “Водич кроз занимања”.

 – Матурантима основних и средњих школа савјетујем да пажљиво бирају своје занимање, према сопственим талентима и афинитетима, али и на основу сазнања о дефицитарним профилима, како би по завршетку школовања лакше дошли до запослења и допринијели развоју своје заједнице – поручила је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула
У четири средње школе на подручју града Источно Сарајево планиран упис 668 ученика У четири средње школе на подручју града Источно Сарајево планиран упис 668 ученика
Почео јунски упис у средње школе у Српској Почео јунски упис у средње школе у Српској
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  9h 48m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  14h 30m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  8h 30m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  8h 43m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  14h 0m
  2