Упознајте пећину „Извор Мокрањске Миљацке“ (ФОТО+ВИДЕО)

25.10.2020. 17:57
0
ИЗВОР: Паљанске новости

Пећина  „Извор Мокрањске Миљацке“ налази се неколико километара од мјесне заједнице Мокро, општина Пале, а ускоро би требало да буде заштићена, те проглашена природним добром општине Пале.

Приликом недавне посјете овој пећини, Драган Ковачевић, члан стручног тима Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног наљеђа РС, рекао је за „Паљанске новости“ да је „Мокрањска Миљацка“ специфична и грандиознија у односу на све друге пећине Српске, те да, стога, заслужује да буде заштићена и очувана као таква.

- Врло занимљив објекат, мислим да је туристички врло искористљив, јер је у питању објекат који је сам себе довољно сачувао. Шта је обавеза Завода, државе, локалне заједнице? Обавеза јесте да успоставимо одржене режиме заштите, како објекат не би био нарушен, те да би донио одређену корист, каква год она била, локалној заједници и локалном становништву. Ја нисам спелеолог, али био сам у 20 спелеолошкох објеката и „Миљацка“ има једну специфичну ноту – другачија је од осталих. Грандиозна је, лијепа је, чиста је. Пећински накит је богатији, чистији, бјељи. То нам даје за право да кажемо да цио објекат заслужује да буде заштићен- истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, пећина „Извор Мокрањске Миљацке“ представља сложен и разгранат систем пећинских канала, чија укупна дужина износи 6.905 метара и, као таква, друга је по дужини од свих до сада истражених пећина у Републици Српској.

Слика

 

Мирослав Симовић, директор ЈУ „Културно – спортски центар“ Пале у чијој надлежности се налази овај спелеолошки објекат, рекао је за „Паљанске новости“ да ће посјете овој пећини бити организоване у оквиру посјета спелеолошком комплексу „Пећина Орловача“, те захвалио представницима Завода на посјети и помоћи у заштити овога природног добра општине Пале.

- Желимо да употпунимо понуду пећине Орловача, која ће, са новом пећином, да буде цјелокупнија и привлачнија туристима. Ова нова пећина биће доступна туристима 31. октобра, када будемо затварали љетњу сезону пећине Орловаче, а сви они који се пријаве, имаће могућност да посјете ову пећину и виде унутра нешто што је ријетко на овим просторима. Желио бих да захвалим начелнику Бошку Југовићу, који је све вријеме, од када смо први пут споменули ово атрактивно мјесто које ће употпунити туристичку понуду општине Пале, имао слуха и пружио нам подршку, као и мојим сарадницима који активно раде на развоју спелеолошке понуде, а првенствено Младену Самарџићу- додао је Симовић.

Директор Туристичке организације општине Пале Драган Јакић истакао је да ће, отварањем пећине „Извор Мокрањске Миљацке“, туристичка понуда Општине бити обогаћена, те да ће Пале, заједно са осталим паљанским пећинама, заузети значајно мјесто у Стратегији туризма.

- Нисмо ни свјесни колико богаство имамо овдје у општине Пале, а, кроз ову Стратегију, трудићемо се да заиста валоризујемо све ресурсе, те да их представимо на најбољи начин, како бисмо обогатили туристичку понуду општине Пале- додао је Јакић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су Пале туристичка дестинација будућности, те истакао да ће Општина подржати развој инфраструктуре спелеолошких комплекса у Палама.

- Као начелник општине, тврдим да ће ово бити једно од посјећенијих мјеста у склопу туристичке понуде. До овога мјеста могуће је обезбиједити путну инфраструктуру, те максимално унаприједити положај, што је, на крају крајева, наша обавеза. Општина Пале ће овај пројекат подржати у пуном капацитету и то можемо да обећамо, не само мјештанима, него и свим становницима општине Пале- истакао је Југовић за „Паљанске новости“.

Пећина „Извор Мокрањске Миљацке“ налази се на приватном имању породице Лиздек, који су за „Паљанске новости“ изјавили да, иако одувијек стоји на њиховом имању, нису били свјесни вриједности пећине док их нису посјетили стручњаци Завода. 

Слика

 

- Они су нам указали на те вриједности, а ми смо одлучили да је приближимо свијету, те да покажемо свима ово дјело природе. Захваљујем начелнику Бошку Југовићу и Републичком заводу за заштиту културно – историјског и природног насљеђа РС, који су препознали љепоту пећине, те посјетили ову природну творевину. Ово ће много значити за развој туризма у овоме крају, а, самим тим, отварају се и могућности за различите догађаје и дешавања на овоме простору. Ми смо ту и спремни смо да дочекамо и угостимо свакога ко буде желио да посјети ову пећину- додао је домаћин Боривоје Лиздек.

Републички завод за заштиту културно – историјског и природног наљеђа Републике Српске у завршној је фази израде Студије заштите пећине, којом ће бити предложена граница обухвата која на површини износи око 200 хектара и која ће, по завршетку, бити предана надлежном Министарству на даље поступање.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Василије оперисан, Терзићима након стравичног пожара неопходна помоћ Мали Василије оперисан, Терзићима након стравичног пожара неопходна помоћ
Помозимо породици Терзић – рачуни за улату финансијских средстава Помозимо породици Терзић – рачуни за улату финансијских средстава
Отворен рачун посебних намјена за помоћ породици Терзић Отворен рачун посебних намјена за помоћ породици Терзић
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 11m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 26m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 17m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 44m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 36m
    0