Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице

23.08.2022. 11:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ усагласила је данас увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ од нула одсто на основне животне намирице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу.

На остале производе и услуге примјењивала би се досадашња јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

Према усаглашеним допунама Закона, Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ задужена је да прецизира на коју ће се робу примјењивати ове стопе ПДВ-а, чија је примјена временски ограничена до 31. децембра.

На иницијативу СДС-а, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је увођење стопе од пет одсто за прву категорију производа, те стопе од 22 одсто за луксузне производе.

Након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио амандмане српског делегата Душанке Мајкић о увођењу нулте пореске стопе за прву категорију производа и ограничавање примјене закона до 31. децембра, те давање УИО да прецизира производе на које ће се примјењивати нове пореске стопе, услиједило је формирање Заједничке комисије оба парламентарна дома за усаглашавање текста закона.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић, који је поздравио усвајање нулте пореске стопе, рекао је новинарима да је незадовољан временским ограничавањем примјене закона, те најавио да ће одмах у Представничком дому бити покренута процедура да се договорена нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно.

Према његовим ријечима, проблем је и то што што УИО треба да прецизира на које ће се производе примјењивати диференциране пореске стопе умјесто досадашње опште од 17 одсто.

- С обзиром на то да је из УИО најављено за то потребно вријеме, основано сумњамо да до примјене нулте, односно диференциране стопе не би могло доћи у временском року предвиђеном за примјену закона, односно до краја године - рекао је Шаровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарни резултати за Парламентарну скупштину у Изборној јединици 3Б Прелиминарни резултати за Парламентарну скупштину у Изборној јединици 3Б
Прелиминарни резултати за Парламентарну скупштину у Изборној јединици 2Б Прелиминарни резултати за Парламентарну скупштину у Изборној јединици 2Б
Прелиминарни резултати за Парламентарну скупштину у Изборној јединици 1Б Прелиминарни резултати за Парламентарну скупштину у Изборној јединици 1Б
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  10h 7m
  6
 • Театар у сарајевских Срба
  1h 42m
  0
 • Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешан у Војковићима
  6h 4m
  0
 • Завршени четврти "Дани Слоге" у Саборној цркви у Сарајеву
  8h 12m
  0
 • Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
  8h 29m
  0