Ускоро снимање документарног филма о Јени Лигтенберг

05.02.2021. 17:40
0
ИЗВОР: СРНА

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Kулашинац и директор Kинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи, чиме су створени услови за снимање документарног филма о холандској апотекарки Јени Лигтенберг “Ратни дневник Пале 1993-1995”.

Споразум је потписан у просторијама Матичне библиотеке и обухвата копродукцију у сврху снимања документарног филма који би пратио промоцију књиге-дневника, те омогућио да се јавност боље упозна са ликом и дјелом Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневник.

Матична библиотека Источно Сарајево се обавезује да ће дати на располагање сву потребну документацију којом располаже о овој теми, те обезбиједити новчана средства у сврху снимања и приказивања документарног филма.

Kинотека Републике Српске се обавезује да ће омогућити потребна техничка средства и учествовање у ангажману и што квалитетнијем снимању документарног филма “Ратни дневник Пале 1993 – 1995”, саопштено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Споразум, такође, подразумијева и планирање заједничких активности и пружање услуга које су потребне с циљем реализације снимања документарног филма.

Kњигу “Ратни дневник Пале 1993-1995” коју је написала Јени Лигтенберг приредио је академик Мирко Шошић, а представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на овим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1992. године и остала све до 1995. године.

У саопштењу се додаје да је дневник преведен са холандског на српски и као такав објављен у сарадњи са издавачком кућом “Свет књиге” из Београда, а потом је Матична библиотека Источно Сарајево књигу пренијела у аудио формат како би је учинили доступном и слијепим и слабовидим лицима.

Након тога књига је преведена на енглески језик и у издању Матичне библиотеке објављена је прошле године.

- Да би књигу промовисали ван нашег језичког подручја у копродукцији са Kинотеком Републике Српске биће снимљен документарни филм, који би пратио промоцију књиге и омогућио да се јавност боље упозна са ликом и дјелом хуманитарке Јени Лигтенберг - наведено је у саопштењу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама
На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн
Драгана Витковић и Јана Ђерић у документарном филму „Доста“ (ВИДЕО/ФОТО) Драгана Витковић и Јана Ђерић у документарном филму „Доста“ (ВИДЕО/ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 5m
    3