Ускоро споразум о сарадњи Источног Сарајева и Новог Сада

05.03.2021. 14:59
0
ИЗВОР: СРНА

На састанку градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића данас у Новом Саду са градоначелником овог града Милошем Вучевићем договорено је покретање процедуре за потписивање споразума о сарадњи ова два града, што је највиши ниво институционалне сарадње Новог Сада према закону у Србији са једним градом.

Ћосић је рекао да је са Вучевићем договорена сарадња градских туристичких организација, као и сарадња у областима културе, спорта и привреде.

Према његовим ријечима, договорена је узвратна посјета Вучевића ове године Источном Сарајеву.

Ћосић је истакао да је Република Српска практично кћерка Србије, што отвара огроман простор за сваковрсну сарадњу.

- Прије свега институционалну сарадњу између управа ових градова. Потом би слиједила сарадња у свим областима од значаја за нас, попут привреде, спорта, културе, као и других. Искрено се надам да ћемо се по потписивању тог споразума, састајати барем сваких три или шест мјесеци - навео је Ћосић.

Он је оцијенио да Нови Сад и Источно Сарајево имају већ сад веома снажне, како се изразио, људске везе.

- Велики број предратних Сарајлија нашао је своје мјесто живљења управо у Новом Саду. Управо је то она веза, која нагони на још тјешњу сарадњу међу овим градовима - рекао је Ћосић.

Он је истакао да је велика ствар што је Србија већ доставила Српској одређене количине вакцина, што показује њену бригу о Србима преко Дрине, а изузетно је значајно и то што је предсједник Србије Александар Вучић прије неколико дана донирао пет хиљада вакцина против короне ФБиХ.

Ћосић је подсјетио да је Источно Сарајево најзападнији српски град, који данас броји 65.000 становника.

- Највећим дијелом његове житеље чине становници предратног Сарајева. Слободно могу рећи да је Источно Сарајево данас `град феникс`, који се дигао из пепела. Ових дана се навршава 25 година од егзодуса Срба из Сарајева, њих 120.000, што се не смије и никад неће заборавити - рекао је на Ћосић.

У саопштењу из кабинета градоначелнка Новог Сада наведено је да су градоначелници констатовали да два града његују добру сарадњу, те да је од великог значаја за регион да она буде настављена и интензивирана.

- Званичници су се сагласили да је стабилна економија претпоставка напретка, а да је за њу потребна политичка стабилност. У том контексту оценили су да је повезивање младих кроз пројекте спорта, културе и образовања веома важно, и да комуникацију на том пољу треба подржати и појачати. Такође, истакли су да је туризам све доминантнији чинилац економије, и да сарадња на нивоу туристичких организација два града може да буде веома плодотворна - наведено је у саопштењу.

Они су се сагласили да Европска пријестоница културе представља платформу која пружа прегршт могућности на том пољу, и да ће подстаћи активности које повезују регион и Европу на најбољи могући начин.

Вучевић и Ћосић разговарали су и о великим изазовима које је донијела епидемија, изразивши наду да ће одговорним приступом и на нивоу управљања и сваког појединца ситуација у ближој будућности бити повољнија, што ће омогућити нормализацију заједничких активности на побољшању услова живота на свим пољима, наведено је у саопштењу.

Вучевић је на "Фејсбуку" написао да је угостио веома креативног човека градоначелника Источног Сарајева и да су се сагласили да је вријеме да буде формализована прича о братимљењу.

- Радујем се сваком новом побратиму Новог Сада, јер је што више пријатеља имамо, то смо јачи - навео је Вучевић.

Ћосић је поклонио градоначелнику Новог Сада умјетничку слику са мотивима Требевића који је један од симбола Источног Сарајева, док је градоначелник Новог Сада поклонио Ћосићу монографију овог града.

Иницијатива о споразуму о сарадњи, као и братимљењу Београда, Бањалуке, Новог Сада и Источног Сарајева потекла је крајем новембра прошле године. Сарадњу су на састанку у Бањалуци договорили тадашњи бањалучки градоначелних Игор Радојичић, замјеник градоначелника Београда Горан Весић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 47m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 51m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 6m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 49m
    0