Услови предвиђени за улазак страних држављана у БиХ

12.06.2021. 16:40
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Странац који испуњава услове за улазак у БиХ прописане Законом о странцима, може ући у БиХ уколико на граничном прелазу БиХ, између осталог, предочи негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста на вирус САРС-ЦоВ-2, који није старији од 48 часова.

Ово се односи на странце који долазе из земаља Европе, а уколико долазе из других земаља, треба ПЦР тест који није старији од 72 часа до доласка на гранични прелаз БиХ.

То је дефинисано одлуком о измјенама и допунама Одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, коју је на приједлог Министарства безбједности, донио Савјет министара, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Сљедећи доказ је потврда о вакцинисању за особу која је прије више од 14 дана од дана доласка на гранични пријелаз БиХ примила другу дозу вакцине против ковида 19. Или је вакцинисана једном дозом прије 14 дана и више од дана доласка на гранични прелаз БиХ, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози.

– Доказ је и потврда издату од љекара да је особа преболила ковид 19 у протеклом периоду од 14 до 180 дана од дана доласка на гранични пријелаз БиХ. У државу могу ући дјеца млађа од седам година која путују у пратњи родитеља или старатеља, ако исти посједују негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста на вирус САРС-ЦоВ-2, односно потврду о вакцинисању или потврду да је преболио ковид 19 – саопштили су из Граничне полиције БиХ.

Поменутом одлуком обухваћени су и странци са одобреним привременим или сталним боравком у БиХ, уколико се враћају у БиХ након изласка и боравка само у Црној Гори, Републици Хрватској и Републици Србији.

– Услов је да укупан боравак у овим државама није трајао дуже од 48 часова од напуштања територије БиХ, што се доказује отиском излазног, односно улазног печата у путној исправи странца. Ту су и странци држављани Републике Турске који свакодневно прелазе границу БиХ ради извођења радова на изградњи моста Рача, у оквиру изградње аутоцесте Сарајево – Београд – Сарајево, према списку особа који ће Министарство комуникација и саобраћаја БиХ доставити Граничној полицији БиХ – истичу из Граничне полиције БиХ и подсјећају да и даље на снази остају раније одредбе којима се, између осталог, омогућава улазак у БиХ држављанима сусједних држава Србије, Хрватске и Црне Горе без предочавања ПЦР или брзог антигенског теста или потврде о вакцинисању, односно о пребољелм ковиду 19.

Ова одлука се на граничним прелазима примјењује од 11. јуна ове године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац нова узданица Зрињског Шеховац нова узданица Зрињског
Ево шта ће улазак Хрватске у Шенген значити за грађане БиХ Ево шта ће улазак Хрватске у Шенген значити за грађане БиХ
Цариници на граничним прелазима ће претресати свако возило Цариници на граничним прелазима ће претресати свако возило
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 50m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 46m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 30m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 15m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 36m
    0