Успјешно реализован пројекат подршке становништву погођеном поплавама

05.04.2022. 13:59
0
ИЗВОР: katera.news

Црвени крст Републике Српске је, након што је прошлогодишња велика киша изазвала плављење домаћинстава у Трнову, Источној Илиџи, Палама и Фочи, све расположиве ресурсе ставио на располагање општинским организацијама како би помогли становништву поплављених подручја.

Црвени крст Републике Српске је интервентно дјеловао и у поплављена подручја доставио 3.322 литара воде за пиће, 154 пара гумених чизама и 94 кишне кабанице, 130 пакета хране, 635 литара дезинфекционог средства на бази хлора и алкохола, а укупна вриједност ове хуманитарне робе износила је 8.095 КМ.

У Трнову и Источној Илиџи, у то вријеме, достављани су и прехрамбени пакети од представника Црвеног полумјесеца Турске, који су заједно са представницима Црвеног крста Републике Српске посјетили породице које су претрпјеле штету од поплава.

Захваљујући дугогодишњој успјешној сарадњи Црвеног крста и компаније "Кока-Кола", за потребе становништва ова компанија донирала је 4.050 литара воде за пиће, која је дистрибуирана у општинске организације Црвеног крста Трново, Источна Илиџа и Фоча ради подјеле крајњим корисницима.

Након што су евидентне биле размјере штете у овим општинама, Црвени крст Републике Српске уложио је додатне напоре да угроженом становништву помогне у опоравку од поплава, те је посредством Друштва Црвеног крста/крижа БиХ радио на припреми ДРЕФ-а /The Disaster Response Emergency Fund/, захваљујући којем је подршку у новцу и роби добио велики број домаћинстава у Републици Српској.

ДРЕФ је одобрен од Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, те је новчаном помоћи обухваћено било укупно 150 домаћинстава у БиХ, с обзиром на то да су поплаве погодиле и поједине општине у ФБиХ, наводи се у саопштењу Црвеног крста.

Подршком су обухваћена не само домаћинства чији стамбени објекти су били поплављени, већ и домаћинства којима су уништена средства за живот /пластеници, сточни фонд и слично/.

Кроз пројекат у Републици Српској, обухваћена су домаћинства локалних заједница Трново, Источна Илиџа, Пале, Соколац и Фоча која су у новембру 2021. године, усљед поплава и других природних непогода, претрпјела штету на стамбеним објектима или средствима за живот.

Кроз пројекат је обезбијеђена подршка у новцу за 72 домаћинства /по кориснику 500 КМ/ и намијењена су била за санацију штете од поплава, обезбијеђено је 100 сетова за чишћење који су садржавали грађевинска колица, лопату, гумене чизме, кабаницу, прскалицу и пет литара дезинфекционог средства, као и 125 ковид 19 сетова.

Кроз ДРЕФ је обезбијеђена и подршка за 25 волонтера који су у општинским одборима Црвеног крста били укључени у реализацију активности и пружали подршку све вријеме трајања пројектних активности.

Реализација пројекта посредством Црвеног крста Републике Српске, чија је вриједност у Српској износила 47.730 КМ, трајала је четири мјесеца и успјешно је окончана 31. марта.

Све активности су реализоване захваљујући Црвеном крсту Републике Српске у координацији са општинским организацијмаа Црвеног крста Трново, Источна Илиџа, Пале, Фоча и Соколац, гдје су волонтери и особље ових организација дали велики допринос и подршку како у одабиру корисника тако и у активностима да помоћ стигне до крајњих корисника.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Лазић: Обиљежавање Недјеље Црвеног крста низом активности Лазић: Обиљежавање Недјеље Црвеног крста низом активности
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 37m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 21m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 34m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 48m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 40m
    0