Uspješno realizovan projekat podrške stanovništvu pogođenom poplavama

05.04.2022. 13:59
0
IZVOR: katera.news

Crveni krst Republike Srpske je, nakon što je prošlogodišnja velika kiša izazvala plavljenje domaćinstava u Trnovu, Istočnoj Ilidži, Palama i Foči, sve raspoložive resurse stavio na raspolaganje opštinskim organizacijama kako bi pomogli stanovništvu poplavljenih područja.

Crveni krst Republike Srpske je interventno djelovao i u poplavljena područja dostavio 3.322 litara vode za piće, 154 para gumenih čizama i 94 kišne kabanice, 130 paketa hrane, 635 litara dezinfekcionog sredstva na bazi hlora i alkohola, a ukupna vrijednost ove humanitarne robe iznosila je 8.095 KM.

U Trnovu i Istočnoj Ilidži, u to vrijeme, dostavljani su i prehrambeni paketi od predstavnika Crvenog polumjeseca Turske, koji su zajedno sa predstavnicima Crvenog krsta Republike Srpske posjetili porodice koje su pretrpjele štetu od poplava.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj saradnji Crvenog krsta i kompanije "Koka-Kola", za potrebe stanovništva ova kompanija donirala je 4.050 litara vode za piće, koja je distribuirana u opštinske organizacije Crvenog krsta Trnovo, Istočna Ilidža i Foča radi podjele krajnjim korisnicima.

Nakon što su evidentne bile razmjere štete u ovim opštinama, Crveni krst Republike Srpske uložio je dodatne napore da ugroženom stanovništvu pomogne u oporavku od poplava, te je posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH radio na pripremi DREF-a /The Disaster Response Emergency Fund/, zahvaljujući kojem je podršku u novcu i robi dobio veliki broj domaćinstava u Republici Srpskoj.

DREF je odobren od Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, te je novčanom pomoći obuhvaćeno bilo ukupno 150 domaćinstava u BiH, s obzirom na to da su poplave pogodile i pojedine opštine u FBiH, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Podrškom su obuhvaćena ne samo domaćinstva čiji stambeni objekti su bili poplavljeni, već i domaćinstva kojima su uništena sredstva za život /plastenici, stočni fond i slično/.

Kroz projekat u Republici Srpskoj, obuhvaćena su domaćinstva lokalnih zajednica Trnovo, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac i Foča koja su u novembru 2021. godine, usljed poplava i drugih prirodnih nepogoda, pretrpjela štetu na stambenim objektima ili sredstvima za život.

Kroz projekat je obezbijeđena podrška u novcu za 72 domaćinstva /po korisniku 500 KM/ i namijenjena su bila za sanaciju štete od poplava, obezbijeđeno je 100 setova za čišćenje koji su sadržavali građevinska kolica, lopatu, gumene čizme, kabanicu, prskalicu i pet litara dezinfekcionog sredstva, kao i 125 kovid 19 setova.

Kroz DREF je obezbijeđena i podrška za 25 volontera koji su u opštinskim odborima Crvenog krsta bili uključeni u realizaciju aktivnosti i pružali podršku sve vrijeme trajanja projektnih aktivnosti.

Realizacija projekta posredstvom Crvenog krsta Republike Srpske, čija je vrijednost u Srpskoj iznosila 47.730 KM, trajala je četiri mjeseca i uspješno je okončana 31. marta.

Sve aktivnosti su realizovane zahvaljujući Crvenom krstu Republike Srpske u koordinaciji sa opštinskim organizacijmaa Crvenog krsta Trnovo, Istočna Ilidža, Pale, Foča i Sokolac, gdje su volonteri i osoblje ovih organizacija dali veliki doprinos i podršku kako u odabiru korisnika tako i u aktivnostima da pomoć stigne do krajnjih korisnika.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak u Foči Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak u Foči
Crveni krst Republike Srpske raspisao nagradni konkurs za đačke literarne i likovne radove Crveni krst Republike Srpske raspisao nagradni konkurs za đačke literarne i likovne radove
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    14h 8m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    17h 32m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    13h 1m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    4h 38m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    4h 19m
    0