Успорио одлазак радника у обећане земље

27.12.2023. 17:53
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ у Словенију и Њемачку у протеклој деценији отишло је више од 120.000 радника због већих плата, могућности напретка и бољих услова живота, али стручњаци увјеравају да ће размјере егзодуса бити све мање, јер економска криза у Европи смањује животни стандард и у “обећаним земљама”.

Најновији подаци Агенције за рад и запошљавање показују да је од почетка ове године па до краја новембра 12.099 становника ове земље добило радне дозволе у Словенији, док је пут Њемачке закључно са јучерашњим датумом отишло 400 медицинара из БиХ, најмање у протеклих 11 година.  

Највише становника трбухом за крухом у Словенију отишло је 2021. године и то 19.575 радника. Пут Њемачке највише држављана БиХ кренуло је 2016. године, када је дозволу за рад добило 1.079 становника.

- У Словенију највише одлазе возачи и вариоци, ове двије категорије чине око 20 одсто од укупног броја издатих радних дозвола. Интересовање, али у мањем обиму, влада и за зидарима, браварима, фасадерима, армирачима и другим кадром. Што се тиче Њемачке, тамо посредством Агенције годинама одлазе само медицинари, искључиво са завршеном средњом четворогодишњом школом - казао је портпарол Агенције за рад и запошљавање БиХ Борис Пупић.

Због смањене економске активности у Словенији је у протеклом периоду, истакао је Пупић, била мања потражња за радницима, што се, између осталог, одразило и на број издатих дозвола у овој години.

С друге стране, потражња њемачких клиника за медицинарима из БиХ иста је као и претходних година, само што се, према његовим ријечима, многим медицинским техничарима више не исплати рад у Њемачкој гдје су због инфлације драстично скочиле цијене смјештаја.

С тим је сагласан и економиста Александар Љубоја који каже да је за очекивати да ће људи и даље одлазити, али споријим темпом, јер више ни Запад није као што је био.

- Добар дио људи је већ отишао. Интересовање за иностранство мало јењава, јер су људи, који су планирали одлазак, тренутно спријечени због свих дешавања на Западу. Смањује се могућност добре зараде, али и друштвени и лични стандард - казао је Љубоја.

Он је истакао да плате нису биле једини мотив масовног одласка из БиХ, већ и немогућност развоја, слабост друштва, институција и инфраструктуре, те чињенице да сложена друштвена заједница не функционише од момента оснивања и сваког дана све је горе. 

Успутне станице

Директор Агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић каже да наши радници, као и до сада, највише бирају Словенију и Њемачку, јер обје државе са БиХ имају споразум о радном и социјалном збрињавању.

- По основу тог уговора они веома лако остварују услове за боравак у Словенији, која је прва станица у ЕУ. Њемачка је интересантна због запошљавања медицинског кадра, док интересовања има и за одлазак у Белгију и Холандију - рекао је Вукајловић, додајући да интересантна постаје и Хрватска, преко које многи, првенствено сезонци, могу отићи даље да раде.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 3m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 33m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 47m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 4m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 34m
    0