Усташки злочин у Дракулићу се памти: Србе убијали без иједног испаљеног метка

02.02.2020. 18:56
0
ИЗВОР: ATV

Седмог фебруара 1942. изгубио сам 64 члана породице, каже Ранко Гламочанин из Дракулића, на годишњицу усташког покоља. Тада су усташе, од 4 ујутру до пола 3 поподне, поклале више од 2.300 невиних српских цивила у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац. Њима у помен, положени су вијенци на Спомен-костурницу. Кобног фебруарског јутра, уочи покоља, усташе су евидентирале колико људи има у свакој кући.

- На бази тих података, они су изводили и рекли су да иду на информативни разговор. Скупили су из сваке куће одређен број чланова, и одвели у стају мога стрица. А потом су једно по једно изводили и хладним оружјем одмах иза штале извршили масакр - каже Ранко Гламочанин, Дракулић.

Не само Дракулић, него и Паг, Јадовно, Шушњари, Гаравице, Јасеновац, Брод на Дрини, Пребиловци говоре о монструозном плану за истребљење српског народа који је постојао у Независној држави Хрватској, оцјенио је српски члан Предсједништва БиХ. Ипак, Срби који овдје данас живе су доказ да тај план није успио - поручио је Милорад Додик.

- Историја, судбина, цивилизација и сам српски народ није дозволио да овај крај остане без Срба. Данас је Бањалука главни српски град на овом простору. 3.52-4.01 Имајући у виду да преко 550 дјеце убијено у том дану, говори о томе да не смијемо заборавити и морамо се овдје окупљати - каже Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Под командом Јосипа Мишлова и петрићевачког жупника фра Вјекослава Филиповића из гарде Анте Павелића, такозваног “Тјелесног здруга”, усташе су убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама и ножевима. Први споменик жртвама је подигнут 1965. године, а од 1991. године се сваке прве недјеље прије годишњице страдања у Дракулићу служи парастос.

- Свој крвави пир су почели у руднику гдје су одвојили рударе српске националности, од рудара католика, и ту су убили 52 рудара. Потом су углавном становништво гдје није било војно способних, који су углавном били интернирани у логорима или су се налазили у партизанима, жене, дјецу и старце побили без иједног опаљеног метка - каже Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Осим српског члана Предсједништва и министра рада и борачко-инвалидске заштите, вијенце су положили и градоначелник Бањалуке, делегација парламента Републике Српске и представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац
Сјећање на покољ у Дракулићу, Мотикама, Шарговцу и Раковцу: Крвави пир без испаљеног метка Сјећање на покољ у Дракулићу, Мотикама, Шарговцу и Раковцу: Крвави пир без испаљеног метка
Почело суђење родитељима дјечака осумњиченог за убиства у "Рибникару" Почело суђење родитељима дјечака осумњиченог за убиства у "Рибникару"
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 22m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 51m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 50m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 56m
    0