Уставни суд БиХ дозвољава неуставно прислушкивање

28.09.2021. 09:12
0
ИЗВОР: Глас Српске

Уставни суд БиХ прије више од четири године прогласио је неуставним поједине одредбе Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ (ОБА) које се односе на тајно праћење и снимање и наложио Парламенту БиХ да их промијени у року од шест мјесеци, али након што то није урађено, судије нису донијеле посебну одлуку о брисању оспорених одредби из правног система.

Према тврдњама одлично упућених у ову проблематику, то практично значи да ОБА и даље прислушкује и то по неуставним одредбама зато што судије Уставног суда БиХ нису свој посао одрадили до краја и нису донијели одлуку да неуставне одредбе престају да важе и да се бришу из правног система.

- Из суда је саопштено да је “Уставни суд 31. маја 2019. године утврдио да Парламент БиХ није извршио Одлуку Уставног суда БиХ и у складу са Правилима суда о томе обавијестио Тужилаштво БиХ”. Међутим, Правила суда кажу да: “Ако се у остављеном року не отклони утврђена несагласност, Уставни суд ће својом одлуком утврдити да неусаглашене одредбе престају да важе.”, а суд није донио такву одлуку - објашњава наш саговорник.

Актуелни предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић образлажући прије неколико дана одлуку овог суда, којом се Републици Српској покушава оспорити право власништва над њеним шумама, јасно је рекао да се “у предметима у којима Уставни суд БиХ утврди да су неке одредбе неуставне, то након рока од шест мјесеци брише из правног система”. Ипак, он тада није спомињао одлуку суда од 1. јуна 2017. године којом је установљено да  су “одредбе члана 78. Закона о ОБА противне Уставу БиХ и Европској конвенцији о људским правима зато што предсједнику Суда БиХ или судије кога он овласти дају неограничен опсег дискреције када је ријеч о продужењу налога за мјере тајног праћења”.

- Оспорене одредбе не гарантују појединцу одговарајућу заштиту од произвољног мијешања у уставна права. Такође, оспорене одредбе не осигуравају да се мјере праћења неће уводити случајно, нерегуларно или без прописног и адекватног разматрања - наводи се у тој пресуди.

Упркос томе, ОБА БиХ и даље прислушкује и то незаконито и по неуставним законским одредбама, што је само по себи потпуно парадоксално, а врхунски парадокс представља чињеница да то ради захваљујући Уставном суду БиХ који је пропустио да спорне одредбе избрише из правног система.

Шеф српских делегата у Дому народа и члан Уставноправне комисије Средоје Новић понавља за “Глас Српске” свој ранији став и подсјећа да су предложене измјене Закона о ОБА које је Савјет министара БиХ усвојио у марту 2018. године завршиле у ћорсокаку након што су се више од двије године ваљале кроз парламентарну процедуру.

- Закон је послије пуне двије године дошао пред Дом народа, а за то вријеме нису отклоњене неправилности нити достављено мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ и Уставноправна комисија га је вратила на дораду. Након што нису исправљени недостаци, закључено је да је предлагач одустао од приједлога и закон је доживио свој крај - објашњава Новић.

Он понавља да то практично значи да ОБА противзаконито проводи мјере тајног праћења и снимања, додајући да то свакоме иоле паметном показује у каквој земљи живимо.

Снимак

Предсједавајући Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Нермин Никшић потврдио је да је за сутра заказао сједницу ове комисије, која се већ дуже није састајала.

- Сједница комисија заказана је због аудио-снимка разговора директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића са главним тужиоцем БиХ Горданом Тадић, који је процурио у јавност - рекао је Никшић. Ова Комисија се никада није огласила нити заузела став након што су поништене одредбе Закона о ОБА, као ни након што је пропао покушај усвајања новог закона.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 53m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 37m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 21m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 27m
    0