Устикољани са митрополитом прославили крсну славу

13.06.2022. 14:02
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митротполит дабробосански Хризостом служио је данас у Цркви Силаска Светог духа на апостоле у Устиколини архијерејску литургију поводом славе храма и тог мјеста.

Уз православне Србе повратнике у живописно мјесто на ушћу Колине у Дрину, некадашњи дио општине Фоча, које је након Дејтонског споразума припало ФБиХ, слави су као и сваке године присуствовали и Устикољани расути широм свијета.

Митрополит Хризостом је у обраћању вјерницима напоменуо да се Тројчиндан с правом назива и рођенданом Цркве, јер је до тада мала јеврејска заједница, изливањем Светог духа на апостоле, постала заједница за све људе у цијелом свијету, који вјерују у Исуса Христа.

Он је истакао да су апостоли, након овог догађаја, педесет дана након Васкрса, од уплашених рибара и земљорадника из Галилеје, који су се разбјежали након распећа Христовог, постали смјели проповједници ријечи Божије и чинили су чуда равна Христовим.

Након литургије, услиједила је традиционлна лицитација барјака и трократни опход око храма, а затим је сломљен славски колач, након чега је уприличен и славски ручак.

Кум или колачар славе ове године био је Живорад Мојовић, Устикољанин са адресом на Палама, док је ту свечану обавезу за наредну годину преузео Милан Гаговић.

Црквена општина устиколинска, позната по бројним добротворним акцијама помоћи угроженом становништву, наставила је са уређењем порте свог храма.

Неколико дана пред храмовну славу у функцију је пуштена савремена лед расвјета, која је замијенила оскудно и дотрајало освјетљење.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 50m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 1m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 47m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 9m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 23m
    3