Усвојен извјештај о извршењу буџета општине Источна Илиџа за првих шест мјесеци

15.10.2021. 12:59
0
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је  данас извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци текуће године.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић објаснио је да је у односу на раније усвојени буџет, неребалансирани, буџет извршен у износу од 3.400.000 КМ.

Додао је да недостају непорески приходи јер су, према његовим ријечима, одређене одлуке, које су биле предуслов за убирање тих врста прихода, донесене прилично касно, односно у петом и шестом мјесецу.

- Ти приходи ће у буџету општине Источна Илиџа бити убрани у посљедњем кварталу. У првих шест мјесеци ова општина је успјела да реализује и исплати дио дефицита из 2020. године и забиљежен је вишак буџетских прихода у односу на расходе и тако смо обезбиједили текућу ликвидност општине – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да су одборници опозиције без обзира на политичке разлике, због домаћинског пословања, требали да гласају за усвајање овог извјештаја.

На дневном реду данашње сједнице нашла се и тачка која се тиче приједлога Одлука о измјени и допуни одлуке о оснивању ЈП „Услужни сервис“ а.д. Источна Илиџа.

Говорећи о томе, Божовић је рекао да је ово предузеће раније основано, а да су се данас доносиле одлуке око додјељивања послова, с обзиром на то да је на претходној сједници СО Источна Илиџа, промијењена одлука о комуналној дјелатности и усклађена са законом.

- У складу са том одлуком привремено смо додијелили одређене послове предузећима која су основана одлукама Скупштине општине или која не постоје на територији саме општине, као што је Јавно предузеће „Глог“, Јавно предузеће „Свети Марко“ и „Водовод и канализација“ – рекао је Божовић.

Он је истакао да је дезинформација да су општина и комунална полиција наводно условљавали ЗЕВ да склопи уговоре са ЈП „Услужни сервис“ а.д. Источна Илиџа, те да комунална полиција никада није и неће условљавати никога за потписивање уговора са овим јавним предузећем.

Божовић је рекао да кроз пројекат, који је расписан кроз јавни позив, Општинска управа врши стимулацију оснивања заједница етажних власника тамо гдје је дефинисана привремена управа.

- Закон о ЗЕВ-у је рекао да свака Заједница етажних власника мора имати потписан уговор о одржавању са правним лицем, које ће то правно лице бити одлучује ЗЕВ – истакао је Божовић.

Према његовим ријечима, Општинска управа ће субвенционисати и подстицати пројекте у оним заједницама етажних власника који са ЈП „Услужни сервис“ а.д. Источна Илиџа буду имали потписан уговор о одржавању.

Он је додао да је тренутно регистровано преко 100 ЗЕВ, а привремену управу ово јавно предузеће врши у око 190 улаза.

Коментари 0
Повезане вијести
Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“ Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    13h 18m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    12h 58m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    16h 21m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    17h 18m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    14h 15m
    0