Усвојен извјештај о извршењу буџета општине Источно Ново Сарајево од 15.457.216

27.05.2021. 15:08
0
ИЗВОР: Катера

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су на данашњој сједници извјештај о извршењу буџета за 2020. годину који износи 12.802.962 КМ.

С обзиром на то да су расходи у прошлој години остварени у износу од 15.457.216 КМ, буџет је у дефициту за 2.654.254 КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је новинарима да је дефицит настао због смањења прихода од око три милиона КМ од ренте и уређења грађевинског земљишта.

Катић је нагласио да око 40 одсто прихода чине порески приходи, а све остало општина заради кроз ренту и уређење грађевинског земљишта, продају земљишта и остале накнаде које општинска управа наплаћује. Катић је напоменуо да је због посљедица вируса корона у протеклој години општина помогла свим занатским радњама и физичким и правним лицима која су имала потешкоће у пословању.

Катић је истакао да је у општини, упркос дефициту, завршен велики број инфраструктурних пројеката у урбаним и руралним срединама.

Он је истакао да је ово контролисани дефицит, те да општини Источно Ново Сарајево неће бити проблем да изађе из овог дефицита.

Он је нагласио да студентима не касне стипендије, одборничке накнаде, средства за наталитетну политику, те да не касне ни плате запосленим у установама чији је оснивач општина.

Катић каже да је Скупштина општине данас усвојила и одлуку о кредитном задужењу Комуналног предузећа "Рад" од 1.300.000 КМ, јер је финансијски у тешкој ситуацији, али своју дјелатност обавља на професионалан начин. Он је појаснио да је "Рад" обављао дјелатност на подручју три општине и да су му приходи смањени за 50 одсто јер су Источна Илиџа и Трново основале своја комунална предузећа, те да општина Источно Ново Сарајево сада мјесечно мора да издваја око 10.500 КМ за одвоз смећа на депонију у Трнову.

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке (СДС) у СО Источно Ново Сарајево Натко Суџука рекао је да они нису подржали Извјештај о извршењу буџета за претходну годину, јер сматрају да нису добили одговарајући материјал за расправу о буџету.

Суџука истиче да у материјалу везаном за извршење буџета има много неправилности. Суџука каже да су, упркос тим нејасноћама у вези са извјештајем о извршењу буџета, ипак подржали неколико одлука на сједници СО Источно Ново Сарајево.

- Ми смо и на овој и на свакој сједници Скупштине општине подржали све оно што је добро. Конкретно, данас смо имали именовање потпредсједника Скупштине и гласали смо за Милана Маунагу. На дневном реду су извјештаји о раду појединих предузећа, и то ћемо подржати - рекао је Суџука.

Коментари 0
Повезане вијести
Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    21h 45m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    18h 24m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    14h 42m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    22h 35m
    0
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    18h 19m
    1