Усвојен Нацрт ребаланса буџета у износу од 23.473.000 КМ

18.10.2023. 13:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је на данашњој сједници Нацрт ребаланса буџета у износу од 23.473.000 КМ, што је за око седам и по милиона марака више у односу на планирани буџет од 15.978.500 КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић истакао је да је до повећања буџета за око 3,5 милиона КМ дошло због повећаних прихода и за четири милиона КМ кредитних средстава која су намјењена за изградњу базена.

Катић је нагласио да је данас усвојен и извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци у којем је остварен суфицит од нешто више од 2.000.000 КМ.

Он је рекао да је то резултат доброг планирања трошкова и расхода, као и добре наплате свих планираних прихода.

- Оствареним добрим пореским приходима, приходима на порез на непокретности и неким претходним активностима у овој години имаћемо највећи буџет који ће донијети и бенефите нашим суграђанима - рекао је Катић новинарима.

Према његовим ријечима, Нацртом ребаланса буџета планирано је повећање средстава за пронаталитетну политику, тако да ће сада свака мајка за прво рођено дијете умјесто 100 КМ добијати 200 КМ, друго дијете 300 КМ, треће 400 КМ, а четврто и свако сљедеће по 1.000 КМ.

- Желимо да наградимо мајке и родитеље који се одлуче да имају четворо и више дјеце - рекао је он и додао да ће сада свака мајка која има четворо и више дјеце мјесечно добијати 200 КМ, умјесто досадашњих 150 КМ.

Он је нагласио да су Ребалансом буџета повећана и средства за студентске стипендије које ће сада износити 150 КМ, а општина ће, као и до сада, стипендирати 120 студената.

Катић каже да су повећана и средства за Центар за социјални рад за 200.000 КМ, као и заједницама етажних власника за 35.000 КМ.

Он је рекао да је планирано и повећање средства за "Топлану" која у овом мјесецу неће слати рачуне корисницима јер ће грејна сезона почети са закашњењем од 15 дана због реконструкције и изградње нове Топлане.

Катић каже да ће и Дому здравља, поред већи уплаћених 30.000 КМ бити додатно уплаћено још око 100.000, за реконструкцију улица је планирано више од 600.000 КМ, а за изградњу санкалишта биће издвојено 150.000 КМ.

Он је напоменуо да су планирана и повећања плата запосленим у Центру за социјални рад, Културном центу, Вртићу "Патријарх Павле".

- Овај Ребаланс буџета је добар по износу прихода који ће се остварити до краја године, али и оних бенефита које ће имати наши суграђани - истакао је Катић.

Скупштина је на данашњој сједници усвојила извјештај о раду Предшколске установе "Патријарх Павле" и информацију о учењу и владању ученика основних и Средње школе на подручју ове локалне заједнице на крају другог полугодишта 2022/2023. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа
Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи? Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Републике Српске Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Ре...
Најчитаније
 • Пјесма о дјевојчици Вели - цвијећем дочекала црногорску војску и због тога убијена (ФОТО)
  3h 47m
  1
 • Неустрашиви машиновођа Војин Никитовић
  12h 30m
  0
 • Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
  10h 9m
  4
 • Хапшење због спида у Источној Илиџи
  11h 20m
  0
 • Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција
  8h 35m
  1