Усвојен приједлог измјена Закона о јавним набавкама

30.03.2021. 20:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама.

Овај законски приједлог, који су посланици данас подржали у првом читању, један је од приоритета које БиХ треба да испуни према мишљењу Европске комисије, а подразумијева усклађивање ове области са правном стечевином ЕУ.

Посланици су једногласно, у првом читању, подржали и Приједлог закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ, чији је предлагач Савјет министара, а којим се омогућава боља заштита свједока.

Допунама се врши усаглашавање Закона о парничном поступку у БиХ и Закона о заштити свједока под пријетњом и угрожених свједока, те омогућава свједоцима који свједоче под мјерама заштите у кривичном поступку континуирана заштита идентитета у току накнадног покретања парничног поступка за накнаду штете.

У другом кругу гласања усвојен је закључак посланика Јасмина Емрића поводом расправе о Извјештају о извршеној ревизији учинка о теми Претпоставке за ефикасно управљање интервенцијама у случају инцидентног загађења мора, као и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2020. годину.

Посланици су у другом кругу гласања усвојили и закључак посланика Наше странке Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута поводом расправе о Извјештају о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2020. годину, којим траже да се Министарству безбједности у Савјету министара наложи да у року од 30 дана припреми информацију и план успостављања функционалног система видео-надзора на свим граничним прелазима.

Усвојен је и приједлог закључка посланика Мирка Шаровића /СДС/ којим тражи да овај дом од Савјета министара затражи да му у року од седам дана достави детаљну информацију о разлозима због којих је БиХ изгубила статус повлашћене земље у извозу робе у САД и од 1. јануара мора плаћати пуне царине.

Шаровић је предложио да Представнички дом буде информисан о мјерама које су предузели Министарство спољне трговине и економских односа и Савјет министара да БиХ остане укључена у механизам /ГСП/ земаља корисница који им омогућава да путем царинских олакшица подстичу унапређење извоза и производњу, с тим да морају задовољити поједине критеријуме када је ријеч о поријеклу.

Подршку посланика добио је Извјештај о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са законом БиХ за прошлу годину.

Посланици су данас примили к знању информацију Агенције за јавне набавке и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ о неопходним условима, препрекама и свим расположивим начинима за хитну набавку вакцина против вируса корона које су достављене на основу закључка усвојеног на претходној сједници овог дома.

Усвојен је и План приоритета за парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција.

Приоритети које је Колегијум Представничком дома доставио Дому, између осталог, су и обезбјеђење адекватног функционисања парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, унапређење улоге парламента у смислу подизања свијести јавности о процесу ЕУ интеграција, те организовање форума с активним учешћем политичких радних тијела с циљем пружања платформе за размјену ставова у сваком парламенту БиХ.

Представнички дом именовао је једног члана Канцеларије за разматрање жалби у Сарајеву и по пет чланова филијала Канцеларије за разматрање жалби у Бањалуци и Мостару.

Овај дом је данас потврдио и именовање Амине Хаџибегић Бичато и Дарка Радића као представнике академске заједнице, а Ивана Ћубелу као представнка невладиног сектора у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Посланици су изабрали Сањина Кодрића, Суада Кунусића, Луцијану Бобан, Зорана Штаку, Недељка Станковића, Дину Мујкића и Марка Одака за чланова Управног одбора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета.

Посланици су подржали приједлоге клубова СНСД-а, ХДЗ-а и СДА да се данас не изјашњава о формирању интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна изборног законодавства БиХ, док се о свим предложеним закључцима не изјасни Заједнички колегијум оба дома.

Посланици су подржали иницијативу посланика СДП-а Зукана Хелеза којом би се убрзало рјешавање приоритета из Мишљења Европске комисије, тако што би се већ од наредног мјесеца предлагао по један закон из те области.

Представнички дом дао је сагласност за ратификацију више међународних споразума и уговора.

Борјана Кришто, која поредсједава Представничким домом, рекла је да ће датум одржавања наредне сједнице бити накнадно одређен.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама
Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 34m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 43m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 22m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 50m
    0