Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова

29.02.2024. 14:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске усвојио је измјене Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница /НИПТ/ за ову годину, којим се омогућава надокнада трошкова за ово тестирање, уколико претходно постоји препорука гинеколога из здравствене установе која има уговор са Фондом, саопштено је из ФЗО.

- Будући да је Законом о обавезном здравственом осигурању прецизиран рок за предају захтјева за рефундацију и то од годину дана, захтјев за рефундацију трошкова процедуре НИПТ може да се поднесе и у року од годину дана од када је урађена, односно плаћена ова услуга - наводи се у саопштењу.

Овим програмом, како се наводи у саопштењу, прецизиран је пакет НИПТ који ће се рефундирати, а који обухвата одређивање ризика за сљедеће поремећеја хромозома код фетуса: тризомија 21/синдром Даун, тризомија 18 /синдром Едвардс/ и тризомија 13 /синдром Патау/.

ФЗО Републике Српске ће осигураним лицима, како се наводи у саопштењу, надокнадити цијену трошкова у износу од 700 КМ који је дефинисан цјеновником Фонда.

Из ФЗО напомињу да Законом о обавезном здравственом осигурању, као и раније усвојеним програмом, нису биле предвиђене рефундације трошкова пренаталних тестова, него је било дефинисано да Универзитетско клинички центар /УКЦ/ Републике Српске шаље узорке крви трудница на тестирање у неку од здравствених установа са којом је требало да потпишу уговор.

С обзиром на то да процедуре још нису завршене, а будући да је право дефинисано Законом, Фонд је, како се наводи у саопштењу, одлучио да рефундира трошкове док се не стекну услови за пружање ове услуге у УКЦ Републике Српске.

Из тог разлога Фонд је, како се додаје у саопштењу, уз сагласност Управног одбора, извршио корекцију прописа како би могао да рефундира трошкове пренаталних тестова.

- Измијењеним програмом дефинисано је да право на рефундацију трошкова неинвазивних пренаталних тестова имају све труднице којима је гинеколог из здравствене установе која има уговор са Фондом предложио НИПТ, а уз захтјев се поред ове препоруке, прилаже и рачун са спецификацијом и документ о извршеном плаћању /извод из банке, уплатница/ који гласи на име осигураног лица или члана породице, као и копија текућег рачуна - наводи се у саопштењу.

Право на неинвазивно пренатално тестирање једно је од нових права за труднице које је уведено Законом о обавезном здравственом осигурању.

Из ФЗО подсјећају да је овим законом омогућено и да се трудницама које се налазе на боловању због болести или компликација у трудноћи плата исплаћује у пуном износу.

- Омогућено је и да се након два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње у Републици Српској, трећи поступак може обавити у иностранству, уколико то парови желе - наводе из ФЗО Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 48m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 28m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 40m
    0