Usvojen program kojim se omogućava nadoknada troškova prenatalnih testova

29.02.2024. 14:12
0
IZVOR: srna.rs

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je izmjene Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica /NIPT/ za ovu godinu, kojim se omogućava nadoknada troškova za ovo testiranje, ukoliko prethodno postoji preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom, saopšteno je iz FZO.

- Budući da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju preciziran rok za predaju zahtjeva za refundaciju i to od godinu dana, zahtjev za refundaciju troškova procedure NIPT može da se podnese i u roku od godinu dana od kada je urađena, odnosno plaćena ova usluga - navodi se u saopštenju.

Ovim programom, kako se navodi u saopštenju, preciziran je paket NIPT koji će se refundirati, a koji obuhvata određivanje rizika za sljedeće poremećeja hromozoma kod fetusa: trizomija 21/sindrom Daun, trizomija 18 /sindrom Edvards/ i trizomija 13 /sindrom Patau/.

FZO Republike Srpske će osiguranim licima, kako se navodi u saopštenju, nadoknaditi cijenu troškova u iznosu od 700 KM koji je definisan cjenovnikom Fonda.

Iz FZO napominju da Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i ranije usvojenim programom, nisu bile predviđene refundacije troškova prenatalnih testova, nego je bilo definisano da Univerzitetsko klinički centar /UKC/ Republike Srpske šalje uzorke krvi trudnica na testiranje u neku od zdravstvenih ustanova sa kojom je trebalo da potpišu ugovor.

S obzirom na to da procedure još nisu završene, a budući da je pravo definisano Zakonom, Fond je, kako se navodi u saopštenju, odlučio da refundira troškove dok se ne steknu uslovi za pružanje ove usluge u UKC Republike Srpske.

Iz tog razloga Fond je, kako se dodaje u saopštenju, uz saglasnost Upravnog odbora, izvršio korekciju propisa kako bi mogao da refundira troškove prenatalnih testova.

- Izmijenjenim programom definisano je da pravo na refundaciju troškova neinvazivnih prenatalnih testova imaju sve trudnice kojima je ginekolog iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom predložio NIPT, a uz zahtjev se pored ove preporuke, prilaže i račun sa specifikacijom i dokument o izvršenom plaćanju /izvod iz banke, uplatnica/ koji glasi na ime osiguranog lica ili člana porodice, kao i kopija tekućeg računa - navodi se u saopštenju.

Pravo na neinvazivno prenatalno testiranje jedno je od novih prava za trudnice koje je uvedeno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Iz FZO podsjećaju da je ovim zakonom omogućeno i da se trudnicama koje se nalaze na bolovanju zbog bolesti ili komplikacija u trudnoći plata isplaćuje u punom iznosu.

- Omogućeno je i da se nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj, treći postupak može obaviti u inostranstvu, ukoliko to parovi žele - navode iz FZO Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    21h 11m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    21h 55m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 31m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    44m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    38m
    0