Усвојен закон о родној равноправности у Србији

20.05.2021. 19:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о родној равноправности, као и измјене и допуне Закона о забрани дискриминације.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да та два закона треба да омогуће сваком да осјети да живи у мало праведнијем друштву.

Закон о родној равноправности треба да омогући унапређење родне равноправности, систематично уређење и јачање институционалних механизама за родну равноправност, као и прецизирање обавеза послодаваца и органа јавне власти у погледу планирања и спровођења мјера за унапређења родне равноправности.

Потпредсједница Владе и предсједница Координационог тијела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је раније данас да је Закон о родној равноправности важан за стварање друштва једнаких шанси за жене и мушкарце.

Она је додала да Закон о родној равноправности треба да омогући да нико више не може да уз биографију за посао тражи и слику, нити да је пита да ли планира брак или рађање дјеце, наводи министарка.

Такође, компаније ће, како је рекла, бити у обавези да имају одређени проценат жена у управљачким тијелима, а квоте су неопходне барем у почетку како би ту ситуација почела да се мијења, јер би, додала је, требало да имају више жена и тамо гдје се одлучује о новцу.

Измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације има јасније одредбе и шири списак оних на које се дискриминација односи.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 54m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 34m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 46m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 19m
    0