Усвојена одлука о докапитализацији ХЕТ-а

26.02.2022. 17:52
0
ИЗВОР: capital.ba

Скупштина акционара “Хидроелектрана на Требишњици” донијела је данас одлуку о докапитализацији овог предузећа, односно другој емисији акција, а сав приход ће бити уложен у завршетак изградње хидроелектране “Дабар”, изјавио је директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је дала сагласност да се крене у другу емисију акција ХЕТ-а.

- Биће емитовано 280 милиона акција вриједности 46 фенинга. Свака марка која буде приходована од ове докапитализације ХЕТ-а биће уложена у завршетак изградње хидроелектране "Дабар" - рекао је Мишељић новинарима након данашње сједнице Скупштине акционара.

Предсједник Надзорног одбора ХЕТ-а Благоје Шупић нагласио је да је ријеч о потпуно легалном начину докапитализације у складу са Законом о хартијама од вриједности Републике Српске и правилима Бањалучке берзе, гдје је одлучено да се користи право прече куповине на начин да се свим акционарима обезбиједи да могу учествовати у куповини акција до оног процента који сад имају у власништву у ХЕТ-у.

- Што се тиче ЕРС-а, он ће искористити право да купи 65 одсто емитованих акција, што говори да ће емисија бити успјешна. Никакав циљ ове емисије није да се оштети било који акционар, свима су дата иста права, а основни разлог је прикупљање средстава за докапитализацију хидроелектране "Дабар" - рекао је Шупић. 

Народни посланик Небојша Вукановић, који је учествовао на Скупштини акционара, рекао је новинарима да је постигнут циљ, односно да неће доћи до промјене власничке структуре.

- ЕРС ће бити већински власник акција и након докапитализације. Наш циљ је био да се не направи штета јавном предузећу - навео је Вукановић.

Он је додао да је расправа током Скупштине акционара вођена у пристојном тону, истакавши да је кључно да се заврши капитална инвестиција у Херцеговини – хидроелектрана “Дабар”.

Мали акционари незадовољни

Из Удружења мањинских акционара енергетског сектора саопштили су да је усвојен приједлог докапитализације по 0,46 КМ по акцији, а не њихов контра приједлог да се акције продају по књиговодственој цијени од 2,38 КМ, коју је као мјеру вриједности недавно потврдила Скупштина ХЕТ-а.

- Неспорно подржавамо развој Херцеговине и изградњу ХЕ Дабар, али је срамно да се све врши без консултација са мањинским акционарима који укупно имају 20 одсто учешћа. Напоменули би да се грешком барата податком од 4,7 одсто учешћа малих акционара, што је изнио премијер Радован Вишковић. Не разумије се ситуација да су кроз инвестиционе фондове стотине хиљада грађана РС индиректни власници. Да ли треба да подсјетимо Владу да нам је имовина у дистрибутивним предузећима буквално отета и искњижена из биланса? - упитао је Трипко Крговић из наведеног Удружења.

По ко зна који пут, мањински акционари су јавно позвали Холдинг ЕРС и Владу на дијалог са акционарима и изналажење рјешења на обострану корист, умјесто, како су навели, медијских препуцавања и покушаја пребацивања лопте на политички терен који их не занима.

- У међувремену остајемо посвећени заштити наших интереса на све начине укључујући и евентуалне судске спорове. Што се тиче теорија да се радило о покушају приватизације не дијелимо тај став него задржавамо мишљење да је поступак конструиран на начина да се смањи учешће малих акционара и отме имовина грађана - закључио је Крговић.

Подсјећамо, након неуспјешног покушаја докапитализације у јануару, Управа „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ) одлучила је да промјени услове под којима ће обезбиједити додатни новац па ће тако емитовати мање акција него што је првобитно планирала, а повећали су и цијену по акцији са 0,29 КМ на 0,46 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Каменовао суграђанина па угризао полицајца Каменовао суграђанина па угризао полицајца
Због удеса километарске колоне код Требиња Због удеса километарске колоне код Требиња
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 29m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 43m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 33m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 48m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 31m
    0