Утопљавање кућа спас од великих рачуна

10.11.2023. 08:42
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Становници Републике Српске који планирају да замијене дотрајалу столарију, изолацију или систем гријања могу рачунати на помоћ, јер би до краја године требало да буде расписан позив за мјере енергетске ефикасности у приватном стамбеном сектору, за шта је планирано више од три милиона евра.

Ријеч је о пројекту Европске комисије за БиХ, који у Српској спроводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност. Према ријечима директора овог фонда Срђана Тодоровића, на позив ће моћи да се пријаве сви власници кућа и станова.

За учешће ће бити потребно приложити три посљедња рачуна за електричну енергију, на којима мора постојати одређен ниво потрошње, као и предрачун радова на основу којег се тражи одређен износ новца.

- Позив ће бити спровођен по принципу до истека средстава, дакле неће бити рангирања. Основни предуслов је да у објекту неко живи, а то ће сви апликанти моћи да докажу на основу висине рачуна за електричну енергију - казао је Тодоровић.

Додао је да ће власници стамбених објеката за ове намјене од овог фонда моћи повући до 5.000 марака, односно 50 одсто од укупних трошкова, колико морају уложити и сопствених средстава. 

- Што се тиче позива спремни смо да га одмах распишемо, јер су све процедуре и припреме завршене. Чекамо само да нам ресорно министарство пребаци потребна средства, како је то предвиђено овим аранжманом са Европском комисијом и закључком који је у оквиру информације о овим активностима усвојила Влада РС - истакао је Тодоровић и додао да би овим позивом могло бити обухваћено око 1.400 домаћинстава у Српској.

На субвенције за унапређење енергетске ефикасности, у смислу замјене столарије, фасаде, система гријања и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије у објектима гдје раде могу да рачунају, истакао је он, и микро, мала и средња предузећа.

- Ријеч је о другој компоненти овог пројекта за шта је, такође, планирано више од три милиона евра. Међутим, укупна вриједност кофинансирања од стране Фонда у овом случају је до 50.000 марака, што је исто 50 одсто од максималног износа по предузећу - казао је Тодоровић, који је јуче учествовао на међународној конференцији “Енергетска транзиција и декарбонизација као развојна шанса” одржаној у Бањалуци.

Он је том приликом рекао како је намјера да пројекат у идућој години прошире и на заједнице етажних власника.

Извршна директорка Удружења грађана “ТоПееР” Добој Снежана Шешлија истакла је за “Глас Српске” да ће становницима добро доћи помоћ за замјену столарије, фасаде или котлове, јер многи већ одавно за тим имају потребу, али немају новца.

- Захваљујући томе власници кућа и станова ће се лакше одлучивати да се заштите не само од хладноће, него и великих рачуна. Свака марка која остане у џепу становницима у овој кризи много значи - казала је Шешлија, која очекује да се на позив јави велики број становника, јер како каже данас мало ко има довољно новца да, примјера ради, замијени комплетну столарију.

Јавни сектор

Срђан Тодоровић је подсјетио да је Фонд за заштиту животне средине заједно са партнерима у претходном периоду значајно радио на спровођењу мјера енергетске ефикасности у јавном сектору, истичући да је до сада по том основу имплементирано више од 30 милиона КМ у Српској.

- Урађено је или се ради више од 60 јавних објеката у смислу спровођења мјера енергетске ефикасности, а радило се о објектима у области образовања и здравства - истакао је Тодоровић.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Anonimna 12.11.2023. 08:12
    Kome se obratiti za pomoć ?
Повезане вијести
И данас црвени метеоаларм због високе температуре И данас црвени метеоаларм због високе температуре
Заштитите своје љубимце од топлотног удара Заштитите своје љубимце од топлотног удара
Свjетска метеоролошка организација упозорила на даљи раст температура у свијету Свjетска метеоролошка организација упозорила на даљи раст температура у свијету
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    20h 16m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    23h 36m
    0
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 28m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    21h 54m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    18h 2m
    0