Уводи се доживотна казна затвора

12.12.2019. 19:58
0
ИЗВОР: ATV

У Републици Српској биће уведена казна доживотног затвора. Биће то једна од измјена Кривичног законика Републике Српске који би се требало наћи на сједници Владе до краја мјесеца. 

Прије свега то ће се односити на кривична дјела у којима су жртве дјеца по узору на недавно усвојени Тијанин закон у Србији. Тако би дуготрајна казна затвора која је износила од 25 до 45 година била замијењена доживотном казном.Из министарства правде Републике Српске кажу да ће измјене кривичног закона донијети оштрије казне и за друга тешка кривична дјела. 

- У РС неће бити један посебан закон као у Србији Тијанин закон већ ћемо ову проблематику рјешавати у оквиру важећег Кривичног законика у РС, на овај начин радна група која је састављена из реда експерата је приступила рјешавању овог проблема и рјешавању овог задатка - каже Слободан Зец, помоћник министра правде у Влади РС.

На измјенама Кривичног законика Републике Српске раде професионалци и донијеће најбоља рјешења вјерује и предсједник Парламента Недељко Чубриловић. Како каже недавно је и формално укинута смртна казна у Српској па би измјене требало да буду у складу са европским правним системом.

- То је такође прилагођавање нашег правосудног система и законодавству европском систему и у многим земљама то постоји рјешење као што је и овдје - каже Чубриловић.

О овом питању суд би требало да да и јавност али и струка кажу правници. Поставља се кажу питање да ли ће постојати могућност помиловања јер уколико то закон не буде предвидио доживотна казна коси се са основним људским правима. Иста полемика се водила и у Србији током усвајања Тијаниног закона јер санкције нису у складу са Конвенцијом о људским правима чија је Србија потписница.

- Што се тиче доживотне казне затвора то је проблем мало ширих размјера поставља се питање да ли постоји могућност помилована, уколико не постоји уколико не буде предвиђена за казне доживотног затвора постој ставови Европског суда за људска права да је у питању нехумано понашање - објашњава Александар Јокић адвокат.

Клуб СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске био је иницијатор да се уведе казна доживотног затвор за свирепе убице и силоватеље дјеце, као и убице трудница и немоћних особа- Република Српска једна је од 30 земаља која нема казну доживотног затвора у свом Кривичном законику. 

Коментари 0
Повезане вијести
Доживотна робија због убиства двогодишње дјевојчице Доживотна робија због убиства двогодишње дјевојчице
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 31m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 22m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 9m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 35m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 17m
    0