Уводи се новчана подршка незапосленим родитељима са 4 и више дјеце

27.12.2022. 20:27
1
ИЗВОР: srna.rs

Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској предвиђа да родитељ који одлучи да брине о дјеци има право да прима плату од најмање 750 КМ мјесечно, рекла је данас у парламенту Српске представник Министарства породице, омладине и спорта Јелена Куртиновић.

Образлажући овај акт који би могао да унаприједи демографску слику и у Народној скупштини се разматра по хитној процедури, Куртиновићева је прецизирала да се овим законом успоставља право на новчану накнаду једном од незапослених родитеља четворо и више дјеце од којих је једно малољетно, у мјесечном износу од нето 750 КМ, са плаћеним порезима и доприносима, што ће му омогућити да испуни и услове за пензију.

Она је навела да је битна новина законског рјешења и уплата доприноса за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање, што је значајан бенефит и проширење права за незапосленог родитеља четворо и више дјеце, а примјена закона предвиђена је од 1. јануара 2023. године

До краја 2022. године, финансијска подршка овој категорији породица реализоваће се на основу одлуке Владе Српске из септембра ове године, а наставак финансијске подршке од 1. јануара 2023. године, одвијаће се у складу са Законом о подршци незапосленом родитељу четверо и више дјеце у Српској.

Куртиновићева је рекла да се на основу досадашње динамике пријављивања корисника по расписаном Јавном позиву који је отворен до 31. децембра 2022. године, очекује се да ће укупно око 4.000 корисника примити ову помоћ у 2022. години.

– Обухват корисника овим Законом проширен је и на самохране родитеље четворо и више дјеце, као и, у нарочито оправданим случајевима, старатеља са којим четворо или више дјеце живе у заједничком домаћинству, ако немају родитеље. Због тога је процјена да ће у 2023. години права на наведено новчано примање остварити око 5.000 корисника – рекла је Куртиновићева.

Она је подсјетила да би укупна издвајања по овом основу из буџета Републике Српске за 2023. годину требало да износе 69.950.000 КМ.

Ради усвајања Закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској, по хитној процедури је потребно усвојити Приједлог закона о допунама Закона о доприносима, Приједлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезном здравственом осигурању.

Министар финансија Српске Зора Видовић је у вези с овим актима рекла да Српска од септембра исплаћује наведену накнаду у виду социјалног давања с обећањем да ће се усвојити предметни закони према којима ће све то прерасти у примање на које ће се плаћати порези и доприноси, како би родитељи имали и пензионо осигурање.

– У овој години смо до сада за ове породице исплатили више од 8,1 милиона КМ. Посљедња цифра о броју породица за које смо исплатили накнаду јесте 3.784 породице, а у ресорном министарству је на том плану пријављено 4.259 породица – рекла је Видовићева.

Она очекује да ће се на бази досадашњег броја пријављених породица у наредној години наплатити доприноси за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање у висини 20,1 милиона КМ.

– Ово је засигурно до сада најбоља мјера за демографску политику која ће поправити стање на овом плану – рекла је Видовићева.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 28.12.2022. 08:14
    Dobra stvar za buduće roditelje i njihove višečlane porodice,samo da potraje.
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 42m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 15m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 7m
    0