Уз родну кућу Светог Василија граде конак и видиковац

23.01.2020. 08:59
0
ИЗВОР: Srpska.info

На тридесетак километара од Требиња, усред Поповог поља смјестило се село Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког. На том мјесту ниче духовни центар, гдје уз родну кућу Василија Острошког граде конак и видиковац.

Посљедњих деценија Мркоњићи су постали мјесто које не заобилазе вјерници и туристи, а мјештани очекују да ће од наредне године, када се заврши изградња Православног духовног центра уз цркву Светог Василија, у ово скоро напуштено село долазити људи свих вјероисповести да се поклоне најпоштованијем светитељу у Херцеговини, али и у српском народу.

Прије 20-ак година освештана је црква Светог Василија, изграђена на темељима куће у којој се 1610. родио светитељ. Вјерници не заобилазе ни гроб његове мајке Ане, само неколико стотина метара ниже поред цркве Светог Николе, а мјештани тврде да на њега сваке године пада један чудесно топао зрак.

Слика

Уз цркву Светог Василија је и кошћела, дрво са слатким, ситним црним плодовима, који расте само на југу. Стара је више од 4 вијека, а испод њењих крошњи види се цијело Попово поље и манастир Завала, гдје је Стојан Јовановић, Свети Василије, као дјечак постао манастирски ђак.

Посебно свечано у Мркоњићима је 12. маја, на дан Светог Василија, када се бројни вјерници из земље, али и иностранства, окупе у хладовини старе кошћеле испред цркве која носи светитељево име.

На посљедњем окупљању, прошлог маја, умировљени владика Атанасије је рекао вјерницима да се Свети Василије својим ликом недавно јавио управо у кошћели и потврдио своје присуство.

Мркоњићи су ријетко мјесто гдје су у размаку од неколико стотина метара двије цркве. У овом селу живи свега 9 становника, који се надају да ће се изградњом Православног духовног центра њихови рођаци и комшије враћати на родну груду и обнављати старину.

Градња Православног духовног центра почела је љетос, а већ се види како ће изгледати објекти око цркве Светог Василија.

За овај пројекат, вриједан око 2,5 милиона КМ, Влада Србије је уплатила 400.000 евра, 900.000 је планирано у овогодишњем буџету Требиња из кредитних средстава, а Влада Српске ће у овој години издвојити 800.000 КМ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже да финансије нису проблем, а да радови на овом захтјевном пројекту теку планираном динамиком и да се раде двије фазе. Завршетак градње очекује почетком 2021. Он је додао да градска управа разговара с власницима земљишта око духовног центра како би се простор даље ширио и могао да прими велики број вјерника.

 – Пројекат ће се наставити и након завршетка прве двије фазе, а уколико буде потребно, градиће се додатни објекти, уз сагласност и на приједлоге мјештана, који од првог дана имају разумијевања за овај велики пројекат – навео је Ћурић.

 Требињске фирме, извођачи радова, такође наводе да радови, због повољних временских услова, теку и брже него што је планирано.

– Приводе се крају главни зидарски радови, припрема се покривање објеката, а истовремено се раде и занатски радови с каменом облогом – каже Дијана Башић, координатор пројекта изградње духовног центра у Мркоњићима.

Предсједник црквеног одбора Мркоњића Раде Бошковић захвалан је свима који су помагали и помажу да се родно мјесто Светог Василија обнавља, а посебно Влади Србије, која је издвојила новац за овај  подухват.

– Надам се да ће овдје долазити вјерници свих вјероисповести да се помоле Светом Василију, а  Мркоњићани враћати на своја огњишта – наводи он.

Мјештани кажу да је након почетка радова на Православном духовном центру почело и интересовање за дједовину породица које су се давно раселиле из овог кршевитог херцеговачког села.

Међу њима су и српски кошаркаши, браћа Урош и Владимир Лучић, чија је дједовина неколико стотина метара испод родне куће Светог Василија.

Све од камена и дрвета

Према пројекту, у новоизграђеним објектима око цркве Светог Василија у Мркоњићима биће келије, трпезарија с кухињом, простор за манастирстко особље, собе за госте, а биће изграђен и видиковац са кога се види цијело Попово поље. Све се ради од камена и дрвета.

Коментари 0
Повезане вијести
Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају
Дио свештене одежде Светог Василија Острошког чуваће се у Благају код Мостара Дио свештене одежде Светог Василија Острошког чуваће се у Благају код Мостара
Жељко Пржуљ – Владика (одломак) Жељко Пржуљ – Владика (одломак)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 13m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 11m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 37m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 52m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 31m
    0