Узнемиреност и страх од короне најчешћи разлог за позив стручњака

24.04.2020. 09:41
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Откако је уведена психолошка помоћ на подручју града за особе које су у изолацији због вируса корона или су заражене, узнемиреност и страх од добијања болести су најчешћи разлози позива.

Савјетодавна линија за дјецу "Плави телефон" проширила је услугу и доступна је за све особе, без обзира на узраст, а које имају проблем с вирусом корона, још од 13. Марта. Досад су примили више од 220 позива у вези с пандемијом.

-Досад нисмо имали позива од особа које су заражене вирусом, али нас јесу позивале особе чији су ближњи, као што су брачни партнер, неко од родитеља или блиске родбине, заражени вирусом. Ове особе су највише у страху од саме неизвјесности ситуације и брину их мисли шта ако су и они заражени рекла је за "Независне" Сњежана Ивановић, координаторка рада "Плавог телефона".

Према њеним ријечима, највећи број позива се тиче страха од неизвјесности, забринутости због болести, узнемирености, проблема са спавањем и исхраном, усамљености и депресивности те суицидалних мисли.

-Ситуација у којој се тренутно налазимо је глобалног карактера и утиче на све у мањој или већој мјери. Многи су суочени с тим да морају да се прилагоде новим условима рада, образовања и бриге о дјеци, али и старијима, а поједини остају и без посла. Сви се навикавамо на то да смо ускраћени за неке ствари у којима смо уживали, а многи нису у могућности да виде чланове породице који су у иностранству- појаснила је Ивановићева.

Она је казала да су све промјене стресне и да се људи различито носе с њима, али да је то све нормално, а оно што се сигурно може урадити јесте да се потраже подршка и помоћ.

-Веома је битна брига за ментално здравље у оваквој ситуацији. С обзиром на промјене које је пандемија донијела са собом, потребно је времена, стрпљења и много њежности према себи да бисмо се прилагодили. Прије свега је важно да се усмјеримо на ствари које су под нашом контролом- казала је Ивановићева.

Истакла је да су имали и позиве особа које обављају своје радне обавезе и да их највише брине јесу ли преузели све мјере заштите и да ли су заражени, а забринути су и како ће се ово одразити на економију и њихове послове.

Тања Радосавац, психолог у Центру за заштиту менталног здравља, рекла је да људи у изолацији који су заражени вирусом корона повремено траже психолошку помоћ, јер су окренути свом здрављу, које је приоритетно.

-У смислу психолошке подршке ту смо за грађане, јер је ово нова ситуација за појединца и захтијева прилагођавање. Већина се жали на несаницу, немир, страх, егзистенцијалне бриге и страхове за будућност себе и ближњих- рекла је она.

Додала је да је брига за ментално здравље од изузетног значаја у овој ситуацији те да је јако важно да се окренемо стварима над којима имамо контролу у свом животу.

-Битно је да минимално гледамо узнемирујуће ТВ садржаје, а више да се окренемо веселијим или едукативним емисијама, да будемо флексибилни и толерантнији према себи и другима- закључила је Радосавчева.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 20m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 16m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 20m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    17h 13m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    19h 10m
    0