Узроци пада једрилице у Приједору: У авион сипали ауто-бензин

20.09.2021. 12:29
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Комисија за спровођење истраге узрока ваздухопловне незгоде, која се догодила 22. јуна прошле године на аеродрому Урије у Приједору, сачинила је званични извјештај, у којем се наводи да се инцидент догодио након што је авиону, који је вукао једрилицу, дјелимично отказао мотор, односно дошло је до пада његове снаге, а на незгоду је, уз остало, утицало неадекватно гориво.

Комисија је, наиме, утврдила да је за авион, који је вукао једрилицу, кориштен ауто- бензин купљен на бензинској пумпи уз додатак адитива.

-На незгоду је утицало самоинцијативно кориштење неадекватног горива (ауто-бензин+адитив) у условима екстремно високих спољних температура. Кориштено је нецертификовано гориво и поред изричите напомене, забране произвођача и сервиса за његово кориштење- истиче се у извјештају.

Како се у извјештају истиче, у току полијетања, у фази полета и почетног пењања након полијетања, на висини од око 20 метара, дошло је до дјелимичног отказа мотора, односно пада снаге мотора на авиону.

-Након тога је пилот авиона као шлепер, благо скренуо у лијеву страну, а потом без најаве откачио једрилицу коју је вукао- наводи се у извјештају, а потврђено је "Независним новинама".

Како се додаје, авион се након заокрета вратио и слетио неоштећен, а откачана једрилица у дјелимично контролисаном лету принудно је слетјела на неприпремљен терен и претрпјела је велика оштечења, те је једна особа лакше повријеђена.

Незгода се догодила током извођења авиозапреге, у којој су учествовали авион и једрилица, ради извођења уводног лета са потенцијално заинтересованим кандидатом за обуку на једрилици. Лет је био најављен и одобрен.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Misko 21.09.2021. 11:42
    Koju dozvolu su izgubili?
    Balkan je ovo. Drugi avion vuce drugi Blanik.
  • Generic placeholder image
    Rimac 20.09.2021. 18:48
    Kad seljacini das bilo kakvo prometalo on odma' pomisli golf dvica. Benzinac ili diesel svejedno. Moze i na loz ulje a ide i na jestivo ulje. Doduse iz auspuha mu mirise na palacinke ... al ide...pa tako krkani mislili da moze i avion...
  • Generic placeholder image
    Geđa 20.09.2021. 15:41
    Da bi uštedeli par marki na gorivu sad su izgubili i dozvolu i hiljade km u obuci.
Повезане вијести
Сана се излила из корита у више приједорских насеља Сана се излила из корита у више приједорских насеља
Полицајци спасили живот малољетници Полицајци спасили живот малољетници
Малољетник осумњичен да је другарима пријетио убиством Малољетник осумњичен да је другарима пријетио убиством
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    23h 14m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 36m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    18h 8m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 1m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    18h 46m
    1