Uzroci pada jedrilice u Prijedoru: U avion sipali auto-benzin

20.09.2021. 12:29
3
IZVOR: nezavisne.com

Komisija za sprovođenje istrage uzroka vazduhoplovne nezgode, koja se dogodila 22. juna prošle godine na aerodromu Urije u Prijedoru, sačinila je zvanični izvještaj, u kojem se navodi da se incident dogodio nakon što je avionu, koji je vukao jedrilicu, djelimično otkazao motor, odnosno došlo je do pada njegove snage, a na nezgodu je, uz ostalo, uticalo neadekvatno gorivo.

Komisija je, naime, utvrdila da je za avion, koji je vukao jedrilicu, korišten auto- benzin kupljen na benzinskoj pumpi uz dodatak aditiva.

-Na nezgodu je uticalo samoincijativno korištenje neadekvatnog goriva (auto-benzin+aditiv) u uslovima ekstremno visokih spoljnih temperatura. Korišteno je necertifikovano gorivo i pored izričite napomene, zabrane proizvođača i servisa za njegovo korištenje- ističe se u izvještaju.

Kako se u izvještaju ističe, u toku polijetanja, u fazi poleta i početnog penjanja nakon polijetanja, na visini od oko 20 metara, došlo je do djelimičnog otkaza motora, odnosno pada snage motora na avionu.

-Nakon toga je pilot aviona kao šleper, blago skrenuo u lijevu stranu, a potom bez najave otkačio jedrilicu koju je vukao- navodi se u izvještaju, a potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

Kako se dodaje, avion se nakon zaokreta vratio i sletio neoštećen, a otkačana jedrilica u djelimično kontrolisanom letu prinudno je sletjela na nepripremljen teren i pretrpjela je velika oštečenja, te je jedna osoba lakše povrijeđena.

Nezgoda se dogodila tokom izvođenja aviozaprege, u kojoj su učestvovali avion i jedrilica, radi izvođenja uvodnog leta sa potencijalno zainteresovanim kandidatom za obuku na jedrilici. Let je bio najavljen i odobren.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Misko 21.09.2021. 11:42
    Koju dozvolu su izgubili?
    Balkan je ovo. Drugi avion vuce drugi Blanik.
  • Generic placeholder image
    Rimac 20.09.2021. 18:48
    Kad seljacini das bilo kakvo prometalo on odma' pomisli golf dvica. Benzinac ili diesel svejedno. Moze i na loz ulje a ide i na jestivo ulje. Doduse iz auspuha mu mirise na palacinke ... al ide...pa tako krkani mislili da moze i avion...
  • Generic placeholder image
    Geđa 20.09.2021. 15:41
    Da bi uštedeli par marki na gorivu sad su izgubili i dozvolu i hiljade km u obuci.
Povezane vijesti
Sana se izlila iz korita u više prijedorskih naselja Sana se izlila iz korita u više prijedorskih naselja
Policajci spasili život maloljetnici Policajci spasili život maloljetnici
Maloljetnik osumnjičen da je drugarima prijetio ubistvom Maloljetnik osumnjičen da je drugarima prijetio ubistvom
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 5m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 0m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    12h 48m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    13h 54m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    22h 22m
    0