Вакцина против вируса корона вјероватно у двије дозе?

08.06.2020. 09:48
0
ИЗВОР: Танјуг

Људи ће вјероватно морати два пута да се вакцинишу против корона вируса, како би стекли потпуни имунитет, пише лист USA Today.

Размак између двије дозе вјероватно ће бити око мјесец дана, а могуће је да ће неколико година касније бити потребна и додатна доза.

Научници широм свијета раде на стварању вакцине против вируса SARS-CoV-2, узрочника ковида-19, и сад већ имају назнаке тога како би вакцина могла да изгледа.

Двије дозе су вјероватне, јер је SARS-CoV-2 нови вирус и нико нема антитијела. Прва би доза требало да припреми имунолошки систем и помогне му да препозна вирус, а другом би се ојачао имуни одговор.

При првој дози имунолошки систем реагује на нешто са чиме се још није сусрео. Потом то процесуира и запамти, развије антитијела и имунолошке станице, а за то му треба око 14 дана, кажу стручњаци.

Више од сто кандидата за вакцина у различитим је фазама испитивања широм свијета и за готово све се очекује да ће бити у режиму двије дозе, рекао је имунолог и професор јавног здравља на Харварду Бери Блум.

Тачно дозирање биће јасно кад се сазнају резултати клиничких испитивања потенцијалних вакцина на људима, рекла је Кели Мур, директор у Имунизацијској акцијској коалицији (ИАЦ), невладиној организацији која у сарадњи са америчким националним Центром за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) дистрибуишу информације о вакцинама и болестима које спречавају.

- Одговор ћемо имати након испитивања на људима. Тада ћемо знати имунолошки одговор. Тестирања на животињама указују на то да ће бити потребне двије дозе - рекла је Мур.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Почело тестирање прве вакцине против рака плућа Почело тестирање прве вакцине против рака плућа
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Најчитаније
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    20h 0m
    0
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    2h 30m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    4h 23m
    0
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    3h 43m
    0
  • Представа "Мала сирена" сутра отвара 25. "Лут фест "
    22h 12m
    0