Вакцине против сезонског грипа доступне од средине новембра

04.11.2020. 08:49
0
ИЗВОР: Nezavisne

Вакцинација против сезонског грипа у БиХ требало би да почне средином новембра, потврдили су из надлежних завода.

Из Института за јавно здравство Републике Српске рекли су да је Институт у сарадњи са Фондом здравственог осигурања Српске и Министарством здравља и социјалне заштите Српске обезбиједио 20.000 вакцина против грипа за категорије које су ослобођене плаћања и 5.000 доза вакцина за комерцијалне сврхе.

- Вакцину очекујемо средином новембра и још немамо формирану цијену. Чим вакцина буде достављена у Институт, грађани ће бити обавијештени о терминима вакцинације - истичу из Института.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ рекли су да вакцинација против сезонског грипа у ФБиХ још није почела, али да су вакцине наручене.

- Вакцине против грипа су наручене и њихов долазак се очекује средином новембра, када ће се вршити и дистрибуција по кантонима - истичу из Завода.

Они додају да се сваке године у ФБиХ набавља 30.000 до 40.000 доза вакцина за ризичне категорије и особе старије од 65 година.

- Ове године, због епидемиолошке ситуације, Завод за јавно здравство набавља додатних 10.000  доза које су предвиђене за вакцинисање медицинских радника на подручју ФБиХ - појаснили су из Завода. Додају да, што се тиче набавке вакцина у комерцијалне сврхе, према њиховим сазнањима наручено је око 15.000 доза, а цијена ће бити нешто већа у односу на претходне године.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    7h 35m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 17m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    20h 45m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    19h 36m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    23h 39m
    0