Ванбрачни партнери се од сада сматрају чланом породице умрлог осигураника

18.09.2021. 11:50
0
ИЗВОР: klix.ba

Влада Федерације БиХ је утврдила и Парламенту ФБиХ на усвајање по хитном поступку упутила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пензионом и инвалидском осигурању. Како је образложено, приликом усвајања Закона о ПИО су оба дома Парламента Федерације БиХ задужила ресорно министарство, односно Владу ФБиХ, да прате примјену новог Закона те да, у случају потребе и одређених проблема, у року од шест мјесеци сачине измјене и допуне овог федералног прописа.

Као разлог за измјене и допуне наведена је и Одлука Уставног суда БиХ, те су подузете мјере и активности с циљем хармонизације одредбе овог са одредбама Породичног закона у односу на права и обавезе ванбрачних партнера.

Једном од измјена и допуна додатно је прецизирана норма, како би полицијски службеници на државном нивоу, у смислу пензионисања и начина рачунања пензија, били изједначени с полицијским службеницима на нивоу ФБиХ. Тиме је омогућен једнак третман свим полицијским службеницима у БиХ, с обзиром на то да сви полицијски службеници с пребивалиштем у ФБиХ под једнаким условима уплаћују доприносе за ПИО.

Надаље, измјеном члана 44 став (5) су припадници Оружаних снага БиХ доведени у равноправан положај са осталим осигураницима, тако да им лични бодови за сваку годину посебног стажа, умјесто 0,5, по новом износе 1 за признату пуну годину оствареног посебног стажа.

Према новом законском рјешењу, повредом на раду сматра се и она задобијена у припремама за одбрану, односно у одбрани БиХ у периоду од 18. 9. 1991. до 23. 12. 1995. године.

Напомиње се и да је Влада ФБиХ на сједници одржаној 12. 12. 2019. године задужила Федерални завод ПИО да проведе мишљење Федералног министарства рада и социјалне политике, од 11. 12. 2019. године. У том мишљењу стоји да је у поступцима признавања права на породичну пензију удовицама шехида односно погинулог борца и удовца шехида жене односно жене погинулог борца, потребно примијенити одредбу члана 17 Закона о ПИО. Ова одредба, између осталог, прописује да је особа обавезно осигурана за случај инвалидности и смрти због повреде на раду и професионалне болести, за вријеме вршења одређених јавних функција или грађанских дужности по позиву надлежних органа и органа јединице локалне самоуправе.

Уз остало, допуњена је одредба по којој се сада чланом породице умрлог осигураника сматра и ванбрачни партнер. Ванбрачним партнером сматра се особа која је тако дефинисана Породичним законом Федерације БиХ, а која је свој статус утврдила у судском поступку.

Новина у Закону је и могућност ванредног усклађивања пензија (изузев највише) све док најнижи износ пензије не достигне једну петину износа највише пензије остварене по закону, али под условом да је стопа раста реалног бруто домаћег производа у претходној години већа од три посто и ако буџет Федерације БиХ нема акумулирани дефицит, а највише до стопе раста БДП-а у претходној години.

Једно од новопредложених рјешења је и да се кориснику пензије исплата обуставља за период трајања осигурања, а најдуже до навршења 40 година стажа осигурања, односно 65 година живота. Досадашње рјешење је предвиђало обуставу исплате до 65 година живота односно 40 година пензијског стажа, ако осигураник заснује радни однос или започне да обавља дјелатност.

Такоде, у члану 116 додаје се став 2 којим се кориснику породичне пензије који у складу са овим законом стекне статус осигураника у обавезном осигурању, исплата обуставља за период трајања осигурања.

Коментари 0
Повезане вијести
У децембру мање запослених за 0,3 одсто У децембру мање запослених за 0,3 одсто
Лани за 4.080 више умрлих од рођених Лани за 4.080 више умрлих од рођених
Осигуравајућа друштва из Српске клијентима исплатила 33,4 милиона накнаде штете Осигуравајућа друштва из Српске клијентима исплатила 33,4 милиона накнаде штете
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 49m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 51m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 52m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 44m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 19m
    1