Васељенска патријаршија признала такозвану цркву Сјеверне Македоније

09.05.2022. 20:41
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Васељенска патријаршија саопштила је да признаје такозвану цркву Сјеверне Македоније и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

Како се наводи у саопштењу, Константинопољ признаје назив ове Цркве као "Охридска" (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Сјеверне Македоније).

Како је саопштио Свети синод Васељенске патријаршије, којим је предсејдавао васељенски патријарх Вартоломеј, признаје се црквена јерархија предвођена архиепископом Стефаном за канонску и валидну у цијелом православном свету и успоставља се канонско и литургијско јединство са њом.

Српској православној цркви остављено је право да регулише административна питања између ње и цркве Сјеверне Македоније у оквиру канонског поретка и црквене традиције, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Како је саопштено, "Синод је детаљно размотрио црквену молбу Скопља, као и молбу власти Сјеверне Македоније и на овај начин исцијелио рану раскола са православном браћом и сестрама".

Како су објавили медији из Сјеверне Македоније, непризната "македонска црква" послала је молбу Васељенској патријаршији у априлу 2018. године и он је узет у разматрање већ у мају.

У међувремену је и државни врх Сјеверне Македоније упутио неколико писама и молби патријарху Вартоломеју да се уважи та апелација.

Одлука Васељенске патријаршије не значи да је непризната "македонска црква" добила томос за аутокефалност којим се званично регулише међународно име и статус цркве, наводе македонски медији, већ представља објаву да вјерници и свештеници који припадају тој цркви нису у расколу и могу да служе заједно са свештеницима других помјесних цркава.

За утврђивање коначног статуса слиједе додатни преговори, наводе македонски медији.

Коментари 0
Повезане вијести
Зазвонила звона на православним црквама за спасење српске државе и народа Зазвонила звона на православним црквама за спасење српске државе и народа
У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Најчитаније
 • Мајевичко ратиште 1992-1995. године
  1h 24m
  0
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  21h 26m
  0
 • На Нишићима обиљежено 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла (ФОТО)
  15h 41m
  4
 • Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије
  20h 56m
  4
 • Дјечак (10) погођен из ваздушне пушке у парку
  14h 38m
  0