Васељенска патријаршија признала такозвану цркву Сјеверне Македоније

09.05.2022. 20:41
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Васељенска патријаршија саопштила је да признаје такозвану цркву Сјеверне Македоније и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

Како се наводи у саопштењу, Константинопољ признаје назив ове Цркве као "Охридска" (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Сјеверне Македоније).

Како је саопштио Свети синод Васељенске патријаршије, којим је предсејдавао васељенски патријарх Вартоломеј, признаје се црквена јерархија предвођена архиепископом Стефаном за канонску и валидну у цијелом православном свету и успоставља се канонско и литургијско јединство са њом.

Српској православној цркви остављено је право да регулише административна питања између ње и цркве Сјеверне Македоније у оквиру канонског поретка и црквене традиције, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Како је саопштено, "Синод је детаљно размотрио црквену молбу Скопља, као и молбу власти Сјеверне Македоније и на овај начин исцијелио рану раскола са православном браћом и сестрама".

Како су објавили медији из Сјеверне Македоније, непризната "македонска црква" послала је молбу Васељенској патријаршији у априлу 2018. године и он је узет у разматрање већ у мају.

У међувремену је и државни врх Сјеверне Македоније упутио неколико писама и молби патријарху Вартоломеју да се уважи та апелација.

Одлука Васељенске патријаршије не значи да је непризната "македонска црква" добила томос за аутокефалност којим се званично регулише међународно име и статус цркве, наводе македонски медији, већ представља објаву да вјерници и свештеници који припадају тој цркви нису у расколу и могу да служе заједно са свештеницима других помјесних цркава.

За утврђивање коначног статуса слиједе додатни преговори, наводе македонски медији.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Ухапшено 10 лица због трговине дрогом Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 24m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 8m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 53m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 52m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 58m
    0