Vaseljenska patrijaršija priznala takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije

09.05.2022. 20:41
0
IZVOR: sputniknews.com

Vaseljenska patrijaršija saopštila je da priznaje takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao "Ohridska" (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Sjeverne Makedonije).

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsejdavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u cijelom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Sjeverne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako je saopšteno, "Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Sjeverne Makedonije i na ovaj način iscijelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama".

Kako su objavili mediji iz Sjeverne Makedonije, nepriznata "makedonska crkva" poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju.

U međuvremenu je i državni vrh Sjeverne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.

Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata "makedonska crkva" dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vjernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomjesnih crkava.

Za utvrđivanje konačnog statusa slijede dodatni pregovori, navode makedonski mediji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zazvonila zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda Zazvonila zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda
U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
Najčitanije
 • Milanko Cicović - ne uprlja srce mržnjom, a pokaza čojstvo i junaštvo
  23h 27m
  4
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  21h 30m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  22h 17m
  10
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  6h 24m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  5h 4m
  0