Ватрена стихија пробила одбрану на Родосу, са Крита евакуисана српска породица

24.07.2023. 18:01
0
ИЗВОР: srna.rs/glassrpske.com

Пожар који седам дана бјесни на грчком острву Родос данас је пробио линију одбране коју су успоставили ватрогасци због чега су организоване додатне евакуације.

Додатне евакуације наређене су на југу Родоса након што је 19.000 људи, углавном туриста, током викенда пребачено аутобусима и чамцима пошто је пожар стигао до обале.

- Налазимо се у рату и потпуно смо усмјерени на пожаре. У наредним данима и седмицама, морамо бити непресано на опрезу - нагласио је премијер Кирјакос Мицотакис у обраћању посланицима парламента.

У Грчку и даље стиже помоћ из ЕУ и других земаља и специјализоване летјелице за гашење пожара придружиле су се напорима на Родосу, гдје је већ ангажовано 10 канадера и исто толико хеликоптера.

Портпарол ватрогасне службе Василис Ватракогјанис изјавио је да је данас веома висок ризик од избијања пожара у неколико области у Грчкој. У појединим дијеловима Грчке данас је измјерена температура од 45 степени Целзијуса.

Током ноћи обављене су евакуације и са острва Крф на западу Грчке одакле је више од 2.000 људи, укључујући туристе пребачено на безбједно. Слична ситуација је и на острву Евија.

Покренуте су истраге о узроцима пожара пошто је у протеклих 12 дана у просјеку регистровано 50 шумских пожара. Само је током јучерашњег дана регистровано 64 нова пожара.

Званичници грчког Министарства спољних послова раде на међународном аеродрому са службеницима неколико Амбасада и дипломатама пристиглим из Британије како би помогли туристима који су изгубили путне исправе.

Породица из Србије евакуисана из хотела на Крфу који је био у опасности након избијања пожара у сјеверном дијелу тог острва, рекао је амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић.

Он је додао да су се амбасади обратиле три држављанке Србије које су дошле у сопственом аранжману и које су тражиле савјет како да поступе.

Спасојевић је истакао да су Амбасада Србије у Атини, Генерални конзулат у Солуну и почасни конзулати на Криту, Кефалонији и Крфу већ недјељу дана у посебном режиму повећане будности.

Он је додао да се туристи из Србије нису у великом броју обраћали дипломатско-конзуларним представништвима Србије, нити су имали захтјеве за евакуацију.

Спасојевић је рекао да је амбасада у сталном контакту са почасним конзулом Србије на Крфу Спиридоном Масторасом, преноси РТС.

- Он је јутрос саопштио да је пожар ноћас стабилизован, да је једна српска породица била евакуисана из хотела који је био у опасности, али да се очекује да се неће вратити током дана. Масторас је изразио оптимизам да је опасност прошла - рекао је Спасојевић.

Он је навео да је борба са ватром трајала цијелу ноћ, да су три ватрогасца хоспитализована, а 60 људи је евакуисано бродовима са једне плаже, будући да се до ње није могло приступити путем.

- Херојским напорима ватрогасаца одбрањено је 12 мањих насеља, која су била угрожена, тако да ниједна кућа није изгорела - рекао је Спасојевић.

Он је посавјетовао туристе у погођеним подручјима да буду спаковани и да стриктно слиједе сва упутства полиције - било усмена, било СМС порукама.

Дежурни телефон амбасаде Србије у Грчкој +30 694 7882200 доступан је 24 часа свим српским држављанима који се налазе у Грчкој. 

Коментари 0
Повезане вијести
Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну
У изгорјелој кући у Сарајеву пронађена три тијела У изгорјелој кући у Сарајеву пронађена три тијела
Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери? Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
Најчитаније
  • Пронађен младић за којим се трагало
    11h 36m
    0
  • Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
    10h 43m
    2
  • Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
    14h 0m
    0
  • Пијан ометао колону службених возила МУП-а
    12h 35m
    2
  • Од сутра на рецепт нових шест лијекова
    12h 21m
    0