Ватрогасци из Источног Сарајева се боре против пожара, грађани не поштују закон

26.03.2022. 19:19
0
ИЗВОР: katera.news

Припадници Територијално ватрогасно-спасилачке јединице Источно Сарајево већ данима се боре да угасе пожаре на подручју више градских општина, који су у већини случајева изазвани људским фактором.

Протеклих дана паљански ватрогасци су скоро свакодневно били на терену, гасили су пожаре на подручју насеља Луке 1, Каловита брда, Хан Дервента, Мокро и у селима Сјетлина и Стајна.

Горјела је шума и отворени простор, на ливадама, а најчешће због паљења корова и ниског растиња који из неког разлога смета локалном становништву и који паљењем мисли да ће на тај начин уредити своје имање.

Такође, ватрогасци из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе су имали "пуне руке посла" претходних дана, а горјело је ниско растиње и коров на подручју села Петровићи, као и на подручју насеља Павловац.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: ТВСЈ Источно Сарајево

Међутим, то колико грађани уопште поштују или заправо, колико познају закон, свакако може бити предмет даље расправе.

Према Закону о заштити од пожара Републике Српске јасно стоји да је "забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре".

Кроз раније искуство и извјештаје надлежних органа стекао се утисак да у 90 одсто случајева грађани који уређују имање, пале коров и ниско растиње, нису претходно о својим активностима обавијестили надлежну ватрогасну службу.

У већини случајева ватрогасци у нашем граду интервенишу и гасе пожаре које су проузроковали њихови суграђани немаром, односно због немогућности контролисања ватре, која неријетко захвати и шумске дијелове њихових приватних имања.

Иако је законом јасно наведено шта је забрањено, у посљедње вријеме све је више пожара који, не само да угрожавају природу, њену флору и фауну, него доводе у опасност и материјална добра која је човјек произвео и која су му неопходна за живот. 

Коментари 0
Повезане вијести
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Изгорјела сушара у Поткрајевима Изгорјела сушара у Поткрајевима
Изгорио аутомобил на Требевићу (ФОТО) Изгорио аутомобил на Требевићу (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 0m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 58m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 24m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 39m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 18m
    0