Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva se bore protiv požara, građani ne poštuju zakon

26.03.2022. 19:19
0
IZVOR: katera.news

Pripadnici Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Istočno Sarajevo već danima se bore da ugase požare na području više gradskih opština, koji su u većini slučajeva izazvani ljudskim faktorom.

Proteklih dana paljanski vatrogasci su skoro svakodnevno bili na terenu, gasili su požare na području naselja Luke 1, Kalovita brda, Han Derventa, Mokro i u selima Sjetlina i Stajna.

Gorjela je šuma i otvoreni prostor, na livadama, a najčešće zbog paljenja korova i niskog rastinja koji iz nekog razloga smeta lokalnom stanovništvu i koji paljenjem misli da će na taj način urediti svoje imanje.

Takođe, vatrogasci iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže su imali "pune ruke posla" prethodnih dana, a gorjelo je nisko rastinje i korov na području sela Petrovići, kao i na području naselja Pavlovac.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: TVSJ Istočno Sarajevo

Međutim, to koliko građani uopšte poštuju ili zapravo, koliko poznaju zakon, svakako može biti predmet dalje rasprave.

Prema Zakonu o zaštiti od požara Republike Srpske jasno stoji da je "zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre".

Kroz ranije iskustvo i izvještaje nadležnih organa stekao se utisak da u 90 odsto slučajeva građani koji uređuju imanje, pale korov i nisko rastinje, nisu prethodno o svojim aktivnostima obavijestili nadležnu vatrogasnu službu.

U većini slučajeva vatrogasci u našem gradu intervenišu i gase požare koje su prouzrokovali njihovi sugrađani nemarom, odnosno zbog nemogućnosti kontrolisanja vatre, koja nerijetko zahvati i šumske dijelove njihovih privatnih imanja.

Iako je zakonom jasno navedeno šta je zabranjeno, u posljednje vrijeme sve je više požara koji, ne samo da ugrožavaju prirodu, njenu floru i faunu, nego dovode u opasnost i materijalna dobra koja je čovjek proizveo i koja su mu neophodna za život. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put
Izgorjela sušara u Potkrajevima Izgorjela sušara u Potkrajevima
Izgorio automobil na Trebeviću (FOTO) Izgorio automobil na Trebeviću (FOTO)
Najčitanije
  • Sarajevsko-romanijski korpus - sami protiv svih (FOTO)
    15h 5m
    5
  • Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
    3h 2m
    8
  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Srebrenici!
    6h 44m
    6
  • Egzotična piletina u sosu
    15h 21m
    0
  • Majdov ima specijalnu poruku nakon osvajanja srebra
    11h 21m
    2