Ваздух данас најзагађенији на Палама, ризично и у доњем дијелу града

15.01.2022. 10:41
1
ИЗВОР: Катера

Према подацима са сензора који се приказују на сајту "Air Quality Index" (AQI) у општини Пале данас је тренутно најзагађенији ваздух у односу на све друге градске општине Источног Сарајева.

Према подацима који се приказују и на нашем порталу, у Палама је тренутно индекс квалитета ваздуха 415 AQI , што представља статус "Опасно". 

Исти статус имају и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, с тим да је у доњем дијелу града нешто блажа ситуација, те је индекс квалитета ваздуха измјерен на Шеталишту "Др Миодраг Лазић" 361 AQI, док је на Тргу Републике Србије 308 AQI.

Статус "Опасно" представља озбиљно погоршање симптома респираторних болести код осјетљивих група, укључујући старије особе и дјецу, те ефеката срчаних и плућних болести и повећање смртности код плућних и срчаних болесника. Озбиљан ризик ефеката респираторних болести код свакога.

Сви би требало да избјегавају икакве физичке активности на отвореном. Особе са плућним и срчаним болестима, дјеца и старији требају остати код куће и смањити све физичке активности.

На територији града Источно Сарајево једино је у општини Источни Стари Град, односно на Брусу, на Требевићу најповољнији квалитет ваздух, који ипак нема статус здравог ваздуха.

Квалитет ваздуха на Требевићу је тренутно близу границе преласка из "умјереног" у "нездрав за осјетљиве групе", са индексом од 93 AQI.

Више детаља о квалитету загађености ваздуха можете провјерити на линку ОВДЈЕ.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Dragan 16.01.2022. 00:03
  Kako nece biti zagadjen kada na izlazu iz Pala iz tunela lijevo iz kuce loze po cijeli dan gume i otpad iz auta, sjedista itd...
Повезане вијести
Промовисана књига "Филозофија и неолиберализам" Промовисана књига "Филозофија и неолиберализам"
Промовисано 206 дипломаца првог и другог циклус студија Промовисано 206 дипломаца првог и другог циклус студија
„Дани Касиндолског батаљона“ од 9. до 18. јуна „Дани Касиндолског батаљона“ од 9. до 18. јуна
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  20h 50m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  15h 11m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  15h 0m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  17h 51m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 27m
  1