Vazduh danas najzagađeniji na Palama, rizično i u donjem dijelu grada

15.01.2022. 10:41
1
IZVOR: Katera

Prema podacima sa senzora koji se prikazuju na sajtu "Air Quality Index" (AQI) u opštini Pale danas je trenutno najzagađeniji vazduh u odnosu na sve druge gradske opštine Istočnog Sarajeva.

Prema podacima koji se prikazuju i na našem portalu, u Palama je trenutno indeks kvaliteta vazduha 415 AQI , što predstavlja status "Opasno". 

Isti status imaju i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, s tim da je u donjem dijelu grada nešto blaža situacija, te je indeks kvaliteta vazduha izmjeren na Šetalištu "Dr Miodrag Lazić" 361 AQI, dok je na Trgu Republike Srbije 308 AQI.

Status "Opasno" predstavlja ozbiljno pogoršanje simptoma respiratornih bolesti kod osjetljivih grupa, uključujući starije osobe i djecu, te efekata srčanih i plućnih bolesti i povećanje smrtnosti kod plućnih i srčanih bolesnika. Ozbiljan rizik efekata respiratornih bolesti kod svakoga.

Svi bi trebalo da izbjegavaju ikakve fizičke aktivnosti na otvorenom. Osobe sa plućnim i srčanim bolestima, djeca i stariji trebaju ostati kod kuće i smanjiti sve fizičke aktivnosti.

Na teritoriji grada Istočno Sarajevo jedino je u opštini Istočni Stari Grad, odnosno na Brusu, na Trebeviću najpovoljniji kvalitet vazduh, koji ipak nema status zdravog vazduha.

Kvalitet vazduha na Trebeviću je trenutno blizu granice prelaska iz "umjerenog" u "nezdrav za osjetljive grupe", sa indeksom od 93 AQI.

Više detalja o kvalitetu zagađenosti vazduha možete provjeriti na linku OVDJE.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dragan 16.01.2022. 00:03
    Kako nece biti zagadjen kada na izlazu iz Pala iz tunela lijevo iz kuce loze po cijeli dan gume i otpad iz auta, sjedista itd...
Povezane vijesti
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    23h 41m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    21h 16m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    7h 15m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    5h 42m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    7h 34m
    0