Ваздушна блокада Лаврову

06.06.2022. 09:11
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Три земље у окружењу Србије: Црна Гора, Бугарска и Сјеверна Македонија јуче су забраниле прелет авиона којим је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров требало данас да допутује у Србију. Затварањем ваздушног простора посјета Лаврова је практично отказана, што је добра вијест за Србију која се налази под великим притиском западних сила због непридруживања санкцијама против Русије.

Како је Блиц већ писао, Лавров би посјету Београду искористио за гурање прста у око западним силама, што би додатно отежало позицију Србије.

Иако све наводи на то да је посјета руског шефа дипломатије отказана, синоћ званичне потврде није било. Очекује се да она да стигне током јутра од руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка.

О (отказаној) посјети Лаврова Београду вечерас ће у Дневнику на РТС говорити и предсједник Србије Александар Вучић.

“Нисмо овладали телепортовањем”

Вијест о томе да је посјета отказана синоћ је пренијела агенција Ројтерс, која је навела да су представници руске дипломатије на директно питање о отказивању усљед ваздушне блокаде дали необичан одговор.

- Наша дипломатија још није овладала способношћу телепортације - рекао је један неименовани руски званичник и тиме индиректно потврдио отказивање посјете руског званичника Србији.

“Посјета би била лоша порука”

Од почетка руске инвазије на Украјину, у току су велика геополитичка превирања, у оквиру којих Европска унија и Сједињене Америчке Државе отворено траже да Србија, као земља кандидат за приступање ЕУ, усклади своју спољну политику са оном коју води Брисел и уведе санкције Москви.

Говорећи о томе, Александар Попов, директор Центра за регионализам рекао је за Блиц да је од почетка агресије на Украјину Лавров слабо гдје путовао, осим по арапском свијету.

- Нарочито не по Европи, нити је посјетио земљу која је претендент на чланство у ЕУ. У тренутној ситуацији његова посјета више користи Русији него Србији. Под снажним смо притиском Запада да се прикључимо санкцијама и посјета руског министра спољних послова је лоша порука - рекао је уочи (отказивања) посјете Попов.

Попов је истакао да ионако имамо проблеме са ЕУ, а да би долазак Лаврова била додатна кап која може све да погорша.

- Руси овом посјетом желе да поруче: “Ово је наше интересно подручје”, и да на свој начин покушају да обиљеже територију - рекао је Попов.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Istina 06.06.2022. 09:39
    I sad da iole pametan čovjek vjeruje u ove nebuloze. Jasno je kao dan da je sve ovo jedna velika igra "elite" u kojoj ruje i ameri zajedno rade za ideje i planove globalista odnosno za Svjetski ekonomski forum, na čelu sa Švabom i kompanijom, sa ciljem, kako oni kažu, globalnog reseta čovječanstva i "igranja" po njihovim pravilima.
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 46m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 59m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 28m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 1m
    0