Већ 20 дана пјешаче ка Хиландару: Уз вољу и вјеру ни хиљаду километара није много

14.07.2022. 13:02
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Ходочасници Гојко Басурић и Горан Грабовац из Српца већ двадесет дана пјешаче из родног мјеста ка манастиру Хиландар, а тренутно се налазе у Грделици, недалеко од Лесковца.

За подухват за који су се одлучила двојица Српчана, како кажу за „Глас Српске“, потребни су добра  физичка припремљеност, вјера у Бога али и помјерање сопствених граница које су, наглашавају, најчешће само у глави.

- Управо се налазимо у мјесту Грделица,  близу Лесковца. Данас је двадесети дан од кад смо кренули, 18. дан ходања, иде све по плану чак и боље него што смо планирали. Дневно прелазимо од 25 до 45 километара, зависно од града до града - рекао је Басурић.

Према његовим ријечима, имају до сада одлично пролазно вријеме, па ће највјероватније и скратити број дана у односу на првобитни план.

- Првобитно је план да ходамо 34 дана, добрим темпом смањили смо за један дан, а ако наставимо овако можда спустимо на још један дан. Генерално, презадовољни смо и утисци су фантастични – додао је Басурић.

Оваква ходочашћа сама по себи су изазов. Дуго путовање до православне светиње на Светој гори нешто је с чим се овај двојац из Српца није сусретао.

- Ово је моје треће ходочашће - ишао сам већ два пута до манастира Острог, док је прво за колегу Горана. Никад не можете упозати природу и људе док не идете пјешке – казао је Басурић.

Више од хиљаду километара, бројка је која њима не би требала представљати проблем.

- Наш подухват у дужини између 1.100 и 1.200 километара спој је духовности и физичког помјерања граница. Некад заборавимо који је дан и датум, јер уживамо у сваком сату, дану и тренутку и хвала Богу да смо у прилици да себи приуштимо нешто слично – закључио је Басурић.

Аутор: Милош Васиљевић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Goran 14.07.2022. 16:15
  Svaka cast momci,s vjerom u Boga
Повезане вијести
Више од 300 Билећана на ходочашћу до Острога Више од 300 Билећана на ходочашћу до Острога
Момо Капор о Хиландару Момо Капор о Хиландару
Суботић након 12 дана пјешачења стигао у Хиландар Суботић након 12 дана пјешачења стигао у Хиландар
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  18h 32m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  20h 0m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  18h 12m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  15h 18m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  21h 1m
  0