Вечерас други по реду бизнис форум „Источна Илиџа 2023“

19.04.2023. 13:19
0
ИЗВОР: katera.news

Након успјешно одржаног првог новогодишњег бизнис форума „Источна Илиџа 2022“, који је одржан у децембру прошле године, Општина Источна Илиџа је спознала да пословна заједница треба овакве догађаје.

Стога ће други по реду бизнис форум „Источна Илиџа 2023“ бити одржан вечерас у 18.00 часова у Комплексу „Источник“ – ресторан Кула, а његов циљ је увезивање привредних субјеката и локалне заједнице, као и унапређивање пословања, о чему ће бити говора током двије дискусије.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа рекао је да ће форум окупири велики број привредних субјеката, те да ће фокус бити на малим привредницима и предузећима која се баве грађевинарством.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

- О првој теми, која се тиче извора соларне енергије говориће Владимир Милојевић, инжењер електротехнике. Он ће говорити о потенцијалу Источне Илиџе у изградњи фотонапонских електрана. Такође, о путу до изградње соларне електране, условима и критеријумима, те процесу издавања дозвола, говориће Jелена Готовац, начелник Одјељења за просторно уређење и екологију општине Источна Илиџа – рекао је Божовић.

Како је истакао, биће говора о инвестиционом циклусу и о томе колико је, на основу потрошње једног просјечног домаћинства, те позиционирању крова објекта, неопходно новчаних средстава за постављање соларних панела на кров кућа, те финансијској користи за једно домаћинство.

На другој теми ћемо, објашњава Божовић, са малим предузетницима, компанијама и привредним субјектима који се баве грађевинарством, а чије је сједиште у општини Источна Илиџа, дискутовати о овој дјелатности.

- Привредним субјектима ће вечерас бити представљени и планови за период 2023-2026. године. У том четверогодишњем циклусу ће на територији Источне Илиџе бити изграђено између 85.000 и 100.000 метара квадратних стамбених објеката. Ако узмемо у обзир данашњу цијени једног квадрата, то значи да ће овај инвестициони циклус донијети око 125.000.000 КМ општини Источна Илиџа. Циљ је да наши привредни субјекти, који се баве грађавинарством, раде послове везане за ту дјелатност, и тако дио новца оставе у Источној Илиџи – рекао је Божовић, додајући да ће он бити други панелиста.

Према његовим ријечима, на прошлогодишњем бизнис форуму је речено да је план за наредне четири године изградња око 40.000 квадратних метара пословних објеката у пословној зони у овој општини, те да је до сада сигурна изградња објеката на око 10.000 метара квадратних.

- Ако је судити по том тренду, до краја 2026. године наш циљ о изградњи 40.000 квадратник метара пословних објеката ће бити остварен – рекао је Божовић.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Начелник Одјељења за привредне и друштвене дјелатности Бојан Драгић рекао је да ће на форуму привредни субјекти бити упознати са свим пословним подухватима и пројектима које се инвестирају у Источној Илиџи, те да ће се моћи информисатио даљим плановима ове локалне заједнице.

Други по реду форум, који окупља пословну заједницу, Општина Источна Илига организује у сарадњи са Подручном привредном комором Источно Сарајево, а догађају ће, поред привредних субјеката, присуствовати и представници Електротехничког, Машинског и Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал! Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 32m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 14m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 34m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 33m
    0