Вечерас вас очекује јединствена појава на небу

17.09.2024. 17:07
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У ноћи са уторка на сриједу, зависно о вашој локацији, моћи ћете видјети ријетку појаву на небу. Дјелимично помрачење Мјесеца ће обојити његову површину у мутну црвено-смеђу боју када се Земљина сјена спусти на површину Мјесеца.

Дјелимично помрачење Мјесеца ће бити видљива из већег дијела Сјеверне Америке, цијеле Јужне Америке, Европе, свих осим најисточнијих дијелова Африке, западних дијелова Азије и Русије те дијелова Антарктика. Дјелимично помрачење Мјесеца пада у вријеме “супермјесеца”, другог од четири у току ове године.

Тачно вријеме дјелимичног помрачење Мјесеца зависи о вашој локацији, а можете користити веб-локације као што је Timeanddate.com  да пронађете одређено вријеме на темељу ваше локације. За оне који се налазе у источној временској зони САД, помрачење ће досегнути своју најмрачнију фазу, с Мјесецом који ће бити највише заклоњен Земљином сјеном, отприлике у 22:44. ЕДТ 17. септембра. У Европи и Африци помрачење ће се догодити у раним јутарњим сатима 18. септембра.

Ако не можете лично гледати помрачење Мјесеца, моћи ћете пратити појаву онлајн на Space.com.

У дјелимично помрачење Мјесеца, само дио Мјесеца прелази у Земљину сјену, стварајући утисак магловитог “залогаја” извађеног с Мјесечеве површине. Сјена ће потамнити страну Мјесеца окренуту према Земљи. Величина овог “залогаја” одређена је распоредом Сунца, Земље и Мјесеца.

Око 3,5 одсто Мјесечеве видљиве површине ће бити прекривено најтамнијим дијелом Земљине сјене, умбром. Остатак пуног Мјесеца попримиће благо црвенкасто-смеђи изглед јер ће се свјетлији дио Земљине сјене који не блокира у потпуности сунчеву свјетлост спустити на већину мјесечеве површине.

Дјелимично помрачење Мјесеца је посебно јер такође пада у вријеме супермјесеца, другог од четири супермјесеца у низу за 2024. годину.

Супермјесец се догађа када се пун Мјесец поклопи с тачком најближом Мјесецу Земљи у његовој орбити (која је елиптичног облика). Као резултат тога, мјесец изгледа мало свјетлији и већи него иначе, иако је разлика суптилна и тешко ју је уочити голим оком.

Израз супермјесец уопштено се односи на пун Мјесец унутар 90 одсто од његовог најближег приступа Земљи. Према Фреду Еспанаку, стручњаку за помрачење и пензионисаном НАСА-ином астрофизичару, 2024. године ће се десити четири супермјесеца, у августу, септембру, октобру и новембру.

Помрачење Мјесеца никада не долази само

Отприлике двије седмице након помрачења Мјесеца, Земља ће доживјети прстенасто помрачење Сунца 2. октобра. Бљештаво помрачење Сунца “ватрени прстен” биће видљив изнад дијелова Тихог океана, јужног Чилеа и јужне Аргентине, преноси Н1.

Коментари 0
Повезане вијести
Ријетка појава звана Плави Мјесец моћи ће се вид‌јети вечерас Ријетка појава звана Плави Мјесец моћи ће се вид‌јети вечерас
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Наука каже: Мјесец се смањује! Наука каже: Мјесец се смањује!
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 0m
    0
  • Слани мафини
    13h 21m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 16m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 10m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 39m
    0