Večeras vas očekuje jedinstvena pojava na nebu

17.09.2024. 17:07
0
IZVOR: srpskainfo.com

U noći sa utorka na srijedu, zavisno o vašoj lokaciji, moći ćete vidjeti rijetku pojavu na nebu. Djelimično pomračenje Mjeseca će obojiti njegovu površinu u mutnu crveno-smeđu boju kada se Zemljina sjena spusti na površinu Mjeseca.

Djelimično pomračenje Mjeseca će biti vidljiva iz većeg dijela Sjeverne Amerike, cijele Južne Amerike, Evrope, svih osim najistočnijih dijelova Afrike, zapadnih dijelova Azije i Rusije te dijelova Antarktika. Djelimično pomračenje Mjeseca pada u vrijeme “supermjeseca”, drugog od četiri u toku ove godine.

Tačno vrijeme djelimičnog pomračenje Mjeseca zavisi o vašoj lokaciji, a možete koristiti veb-lokacije kao što je Timeanddate.com  da pronađete određeno vrijeme na temelju vaše lokacije. Za one koji se nalaze u istočnoj vremenskoj zoni SAD, pomračenje će dosegnuti svoju najmračniju fazu, s Mjesecom koji će biti najviše zaklonjen Zemljinom sjenom, otprilike u 22:44. EDT 17. septembra. U Evropi i Africi pomračenje će se dogoditi u ranim jutarnjim satima 18. septembra.

Ako ne možete lično gledati pomračenje Mjeseca, moći ćete pratiti pojavu onlajn na Space.com.

U djelimično pomračenje Mjeseca, samo dio Mjeseca prelazi u Zemljinu sjenu, stvarajući utisak maglovitog “zalogaja” izvađenog s Mjesečeve površine. Sjena će potamniti stranu Mjeseca okrenutu prema Zemlji. Veličina ovog “zalogaja” određena je rasporedom Sunca, Zemlje i Mjeseca.

Oko 3,5 odsto Mjesečeve vidljive površine će biti prekriveno najtamnijim dijelom Zemljine sjene, umbrom. Ostatak punog Mjeseca poprimiće blago crvenkasto-smeđi izgled jer će se svjetliji dio Zemljine sjene koji ne blokira u potpunosti sunčevu svjetlost spustiti na većinu mjesečeve površine.

Djelimično pomračenje Mjeseca je posebno jer takođe pada u vrijeme supermjeseca, drugog od četiri supermjeseca u nizu za 2024. godinu.

Supermjesec se događa kada se pun Mjesec poklopi s tačkom najbližom Mjesecu Zemlji u njegovoj orbiti (koja je eliptičnog oblika). Kao rezultat toga, mjesec izgleda malo svjetliji i veći nego inače, iako je razlika suptilna i teško ju je uočiti golim okom.

Izraz supermjesec uopšteno se odnosi na pun Mjesec unutar 90 odsto od njegovog najbližeg pristupa Zemlji. Prema Fredu Espanaku, stručnjaku za pomračenje i penzionisanom NASA-inom astrofizičaru, 2024. godine će se desiti četiri supermjeseca, u avgustu, septembru, oktobru i novembru.

Pomračenje Mjeseca nikada ne dolazi samo

Otprilike dvije sedmice nakon pomračenja Mjeseca, Zemlja će doživjeti prstenasto pomračenje Sunca 2. oktobra. Blještavo pomračenje Sunca “vatreni prsten” biće vidljiv iznad dijelova Tihog okeana, južnog Čilea i južne Argentine, prenosi N1.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rijetka pojava zvana Plavi Mjesec moći će se vid‌jeti večeras Rijetka pojava zvana Plavi Mjesec moći će se vid‌jeti večeras
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Nauka kaže: Mjesec se smanjuje! Nauka kaže: Mjesec se smanjuje!
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 1m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 56m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 50m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 59m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 9m
    0