Велики број грађана Србије на помену српским жртвама из Подриња

06.07.2024. 09:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Велики број грађана Србије допутовао је данас организовано у Братунац, гдје ће присуствовати обиљежавању 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу.

Код моста Братољуб, који спаја Републику Српску и Србију преко ријеке Дрине код Братунца, налази се око 50 аутобуса из Србије, јавља извјештач Срне.

У Братунцу ће данас бити обиљежене 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Програм обиљежавања почеће дочеком патријарха Порфирија у порти Храма Успења Пресвете Богородице, гдје ће у 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија.

У 11.30 часова кренуће литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје ће у 12.00 часова бити служен парастос страдалима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након тога ће званичници положити цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу, а потом ће се обратити присутнима.

Осим црквених великодостојника, обиљежавању ће, између осталих, присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, премијер Србије Милош Вучевић.

Обиљежавању ће присуствовати и министри у владама Српске и Србије, српски представници у заједничким органима на нивоу БиХ, представници општина и градова из Српске и Србије, бројне делегације организација проистеклих из минулог рата, те велики број грађана.

Назив овогодишњег програма обиљежавања сјећања на страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу је "32 године - злочин без казне".

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 32 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио, а десеторо се још воде као нестали. 

Коментари 0
Повезане вијести
Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО) Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
У суботу парастос за 49 погинулих из Факовића У суботу парастос за 49 погинулих из Факовића
Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    8h 2m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    7h 0m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    10h 53m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    12h 10m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    7h 14m
    0