Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме

27.06.2024. 09:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Предузећа из Српске која имају деташмане (дозволе) за извођење послова у Њемачкој су у јако лошој ситуацији због недостатка инвестиција у овој земљи, па самим тим, како кажу наши саговорници из области грађевинарства, смањен је обим пословања.

Наиме, како је у разговору за "Независне новине" рекао Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, у току ове године искориштено је 87 одсто деташмана, што, како каже Ћорић, показује да наша предузећа јако лоше послују у Њемачкој.

- Фирме не могу добити уговоре, односно нема нових уговора, за разлику од ранијих година када си били претрпани захтјевима. Несташица посла огледа се у Њемачкој конкретно у сектору грађевинарства, а знамо да је управо овај сектор један од генератора и осталих дијелова у индустрији - казао је Ћорић.

Како је рекао, Њемачка сваке године ради око 20.000 станова, али, како истиче, ове године посао је драстично смањен.

- Издвајања по том основу су мања, неизвјесност је у пословању и опрез у новим инвестирањима, нема ни великих пројеката, нема станоградње, људи се уздржавају од нових инвестиција - казао је Ћорић и додао да инвеститори очекују шта ће се дешавати у наредном периоду.

- Стање у Европи, али и свијету је нешто што инвестиције ставља у други план - казао је Ћорић за "Независне новине".

Да је сектор грубе градње у Њемачкој доживио драстичан пад, сматра и Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори Републике Српске.

- Ту имамо пад приватних инвестиција између 27 и 30 процента у Њемачкој у односу на ранији период. Самим тим дошло је до смањења обима посла и одмах су на удару оне фирме које су стране, да ли наше или из неке друге државе - казао је Петровић за "Независне новине".

Како је рекао, у сектору монтаже, електроинсталација и завршних занатских радова још увијек није дошло до пада, јер је, како каже, експанзија градње била велика и сада је, по ријечима Петровића, практично завршавају објекти који су у претходним година изграђени.

- Уколико се не поправи садашње стање, сасвим сам сигуран да ће и остали сектори бити на удару. Они ће имати период када неће радити и сусрешће ће са проблемима док се не изграде нови објекти - казао је Петровић и истакао да су то кључне ствари које оптерећују овај сектор, те да су ове фирме у великом проблему.

- Наше фирме које раде у Њемачкој не могу бити ангажоване на пословима које даје држава, јер је држава ангажовала читав низ послова да би спасила своју грађевинску индустрију, типа изградња болница, зграда општина, док наша привредна друштва не могу директно долазити до тих послова - казао је Петровић за "Независне новине".

Како је рекао, што се тиче опоравка ове гране индустрије у Њемачкој, не може се очекивати у овој години, тек некакве назнаке бољег пословања треба  очекивати од половине наредне године.

Спасоја Албијанић, директор предузећа "Монтинг монтажа" из Бијељине, а које преко деташмана послује у овој земљи, каже за "Независне новине" да је грађевинска индустрија у Њемачкој у јако великој кризи, што се одржава и на домаћа предузећа која тамо послују.

- Осјети се недостатак инвестиција, а чим је мање инвестиција, смањен је обим посла - казао је Албијанић и истакао да они имају велики проблем са квалитетном радном снагом.

Деташман је посебан вид пословне сарадње између предузећа са територије једне државе које, на основу склопљеног уговора, са предузећем из друге државе изводи радове у тој држави.

Наши грађевинци већ годинама добијају деташмане за послове у Њемачкој, а они се додјељују предузећима која су у претходној години имала најбоље пословне резултате у Српској и Њемачкој.

Пише: Дајана Вујатовић

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 13m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 36m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 9m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 6m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 57m
    0