Велики скуп у Рудару: "Курти нам прети убиством, а Европа ћути"

22.12.2022. 13:07
0
ИЗВОР: Агенције/glassrpske.com

У Рудару код Крста данас у подне почео је велики протест Срба са Косова и Метохије, који су се у великом броју окупили да би изразили протест због понашања приштинских власти и тражили правду за ухапшене сународнике.

Син ухапшеног Дејана Пантића, Предраг, рекао је да барикаде нису постављене само због његовог оца, али да је то кап која је прелила чашу.

- Мој отац је ухапшен и већ проглашен кривим. Већ сад знају да је крив, а нису ни судије ни тужиоци. Мој отац је крив зато што је Србин и што овде живи цео живот. Народ је у мом оцу препознао себе, видео да сутра свако од нас може бити ухапшен као он. Поред тога што је ухапшен невин и што немамо никакве вести о њему, они крше сва његова права као притвореника. Нити смо га видели нити смо га чули - рекао је Предраг Пантић.

Предраг је истакао да већ 13 дана нису видјели нити чули Дејана и да се у 21. вијеку у сред Европе крше основна људска права. Он је рекао да су он и мајка покушали да га виде на Јарињу, али да су враћени са образложењем да то може да одобри само надлежни судија. Предраг Пантић је навео да тај судија већ 10 дана не одговара на њихове жалбе.

Он је позвао, како је рекао, све који имају утицај у међународној заједници да подигну свој глас против кршења основних људских права и да утичу да Дејан буде пуштен на слободу. Упитао је зашто његовом оцу не дозвољавају један позив.

- Да нам он лично каже да је добро и да је добио терапију као срчани болесник. Ово је кршење свих људских права. Зашто Европа и Међународна заједница ћуте? Апелујем да реагују и да се ова неправда исправи - рекао је Пантићев син.

Додао је да је "ово хајка на српски народ".

- Хвала свима што сте поднели нашу жртву. Сви смо Дејан Пантић - рекао је Предраг Пантић.

Окупљени грађани носе бројне транспаренте међу којима пише: "Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци", "Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!", "Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?", "Курти нам прети убиством, а Европа ћути".

Поред тога, носе поруке "Правда за Дејана, Миљана и Слађана", "С вером у Бога и за Божић на барикадама", "Председниче Вучићу, у тебе се уздамо", "Куртити, народ не можеш да зауставиш".

Косовска полиција вратила аутобусе са Србима на путу за Рударе

Срби са југа Косова и Метохије данас су у великом броју кренули на миран протест који треба да буде одржан у мjесту Рударе код Звечана, али је косовска полиција  зауставила и вратила аутобусе са Србима из Штрпца и притом писала казне свима који немају КС личне карте, изјавио је данас потпредсjедник Српске листе Далибор Јевтић.

Јевтић је оциjенио да је то вjероватно примjер демократије и слободе о којој Курти говори.

- Срби са југа Космета су данас у великом броју кренули на миран протест у Рударе. КС полиција је зауставила и вратила аутобусе са Србима из Штрпца притом писала казне свима који немају КС личне карте. Пример демократије и слободе о којој Курти говори - објавио је Јевтић на твитеру.

Јевтић је објавио и фотографију возача аутобуса кога је зауставила косовска полиција као и написану казну.

Слика

Фото: Twitter

Коментари 0
Повезане вијести
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 55m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    16h 39m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    20h 44m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 48m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    6h 15m
    0