Велико интересовање матураната за упис у нову академску годину

04.05.2022. 14:56
1
ИЗВОР: srna.rs

Универзитет у Источном Сарајеву и Студентски парламент организовали су данас промоцију уписа у академској 2022/2023. години, на којој се око 1.000 матураната могло информисати о наставном програму и предностима које нуде 15 факултета и двије академије из састава ове високообразовне институције.

Промоција је одржана у новој спортској дворани у Источном Новом Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је новинарима у да је ово први пут да се организује једна оваква промоција уз подршку двадесетак градова и општина које гравитирају овој институцији.

- Надамо се да ће највећи број данас присутних матураната уписати неки од наших факултета, који ове године очекују добар одзив. Кампања уписа траје већ четири мјесеца и факултети су одвојено водили кампању, обилазили све школе у Републици Српској које гравитирају нашерм Универзитету, али и у пограничним општинама Србије и Црне Горе - навео је Кулић.

Указавши на чињеницу да све мање дјеце уписује факултете, чему највише доприноси депопулација у Српској, али и околним земљама, Кулић је нагласио да је на Универзитету да студентима пружи адекватно и квалитетно знање.

- Сматрам да је Универзитет у Источном Сарајеву за 30 година постојања заиста напредовао и да школује изузетно квалитетан кадар. Морамо улагати у квалитет и са Владом Српске и локалним заједницама покушати зауставити одлив наших студената у иностранство - истакао је Кулић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић рекао да су се представници 15 факултета и двије академије припремили да за кратко вријеме матурантима представе свој програм и погодности које пружају.

- Матуранти који одлуче да упишу неки од наших факултета неће погријешити јер смо модернизовали наставни програм и отворили нове, који прате потребе тржишта рада. Имамо доста повољних могућности које нудимо, а главне су врхунски наставни кадар и одлична инфраструктура - указао је Слијепчевић.

Он је подсјетио да је по неким међународним ранг листама Универзитет у Источном Сарајеву сврстан на прво мјесто у БиХ, као и да је новим Законом о високом образовању омгућено бесплатно школовање на прва два циклуса за све студенте који редовно уписују годину.

Студент четврте године Електротехничког факултета Милица Ивковић позвала је матуранте који имају афинитет према техничким наукама да упишу овај факултет, јер ће кроз студије стећи огромно знање и лако доћи до запослења.

- Електротехнички факултет нуди три модерна студијска програма, Рачунарство и информатика, Аутоматика и електроника, те Електро-енергетика. Имамо добру сарадњу са привредном и међународним компанијама, а укључени смо и у програм студентске размјене. Наши студенти иду у Пољску и Шпанију, а од ове године и у Турску - испричала је Ивковићева.

Виши асистент на Технолошком факултету Зворник Данијела Рајић нагласила је да се матуранти у овом факултету могу уписати на студијске програме Хемијско инжењерство и технологије, као и Биологију.

Продекан за наставу Саобраћајног факултета Добој Мирослав Костадиновић рекао је да ће ове године одобрено 75 мјеста на буџету и 15 на самофинасирању.

- Протеклих година смо били задовољни одзивом студената, ове године очекујемо још бољи одзив, с обзиром да смо увели неке нове смјерове који су веома популарни млађој популацији. То су Информатика у саобраћају, те Моторна возила. Факултет располаже са најмодернијим лабараторијама што се тиче моторних возила - указао је Костадиновић.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Krle 04.05.2022. 18:54
  Lijepo je za omladinu da studira, da se školuje i usavršava, bez toga nema napretka jednog društva i države. Pitanje je samo, kakva je perspektiva ogromne većine kada završe studije. Ako budu imali samo jedno opciju a to je da uzaludno traže posao preko Biroa rada za zapošljavanje, onda sve to pada u vodu. Promašena investicija, uloženo puno a koristi nikakve.
Повезане вијести
У петак промоција дипломираних инжењера и мастера електротехнике У петак промоција дипломираних инжењера и мастера електротехнике
Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула
Са сусрета прве генерације гимназијалаца у Рогатици – Виђење након 50 година Са сусрета прве генерације гимназијалаца у Рогатици – Виђење након 50 година
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  9h 26m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  14h 8m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  8h 8m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  8h 21m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  13h 38m
  2